Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
5 beğenilme 0 beğenilmeme
793 kez görüntülendi
Bu basligi Hakkimizda kismindaki bazi cumleleri. Bu cumlelerin gereklililigini, varsa eksikligini  tartismak icin ve bu cumleleri uygulanisi tartismak icin aciyorum.

Bu basligi acmak bana duser mi bilmiyorum. Fakat bir kullanici olarak pek de mazurlu bir baslik actigimi dusunmuyorum. Eger sacma sapan gereksiz sozler yazdiysam kusurumu mazur gorun, eger kirici olmak istemeden kirici olduysam da mazur gorun, lutfen.  

"Bu platformda soru-cevabın ötesinde matematik konuşmanın ve öğrenmenin heyecanını paylaşmanızı umuyoruz."


Yani onemli olan soru da degil cevap da, asil onemli olan matematik konusmak, ogrenme ve paylasma heycanini hissetmek. 

Ornek: Soru: $52!=10^nm$ ise $n$ maksimum kac olur? Cevap: $10+2=12$.

Simdi bu ornekte soru soranin matematik ogrenme cabasi olsa bile bunu gostermemis. Fakat cozen kisi isin matematiginden bile bahsetmemis.  Kaldi ki birinin bu $n,m$ nedir? Tamsayi mi? diye sormasi gerekir. Hatta bu tarz icerigi sadece sorunun cumlesinden ibaret sorularin cozulmemesi gerekir. (Buna ilerde deginecegim). 

"Matematik Kafası yanıt odaklı, başı sonu belirsiz formüller ve yöntemlerin akılsızca uygulandığı matematik anlayışının karşısındadır."
 

Baskalarinin sormus oldugu genel kullanim formulleri var elbet. Herkesin profilini tek tek dolasma vaktim olmadigindan kendi yazdigim bir iki soruyu ekliyorum ve ogretici arkadaslarin konu ile alakali bu tarz genel kullanim formulleri gordugunde, bunlarin gercekligini/dogrulugunu/yanlisligini/eksikligini iyice kavratmak adina bu tarz basliklar acmasini rica ediyorum.

Dogruya en yakin olan parabol uzerindeki nokta

$a!=p^mk$ ise $m$ en cok kac olabilir? (Yukaridaki ornek ile ilgili bir soru)

$\lim\limits_{x\rightarrow \infty}f(x)=0$ ve $\lim\limits_{x\rightarrow \infty}g(x) = \infty$ ve $\lim\limits_{x\rightarrow \infty}f(x)g(x) = L$ ise $\lim\limits_{x\rightarrow \infty}(1+f(x))^{g(x)}= e^L$ midir?

"Önceliğimiz ödev sorularının yanıtlarını bulmak değil matematiği anlama ve öğrenme çabasında olan herkese yol göstermektir. Bu sebepten sorduğunuz soruların açıklama kısmında soruyu çözmek için sizin neler denediğinizi, neden yapamadığınızı anlatırsanız daha iyi yardım alabilirsiniz. Birbirinin aynısı test sorularını tekrar tekrar çözmek hedeflerimiz arasında değil."

Ilk cumle diyor ki, kisinin matematigi anlama ve ogerenme CABASI olmali. Ikinci cumle de bu CABAYI nasil gorecegimizi, gormek istedigimizi belirtiyor:  "Bu sebepten sorduğunuz soruların açıklama kısmında soruyu çözmek için sizin neler denediğinizi, neden yapamadığınızı anlatırsanız ..." . Ucuncu cumlede ise ne ogrenci birbirinin aynisi soru sormali, ne de ogreten bu tarz bir duruma (soruya cevap vererek) musade etmeli.

Bu kisim icin editor olan Alper -alpercay(geomania) kullanicisi- epey caba sarf ediyor. Ogrenci ogrencidir. Isine gelen en rahatini yapar ve soruyu yazip gecebilir, nasil olsa cevap veren var diye. Fakat yetiskin, ogretici bir kisinin Alper'in bu uyarilarina cevap bile vermemesi, umursamamasi beni uzuyor. Yani biz burda ne yapiyoruz diye geciriyorum icimden. Neye caba, neye vakit.  

Soylemek istedigim su: Sitede her orta ogretim konusundan cozulmus bir ton soru var, 8700+ soru ne demek ya! Boyle bir test kitabi bile yoktur ki, cozumlu soru kitabi olsun.

Biri "$202020$ sayisinin rakamlarini yer degistirirsek kac farkli alti basamakli sayi elde edebiliriz" diye soruyorsa bu soruyu cozmeyin rica ederim. Sitede bu tarz sorulardan epey var. Ha, sayet bu kisi bir de "Ben $\frac{6!}{3!3!}=20$ buldum ama yanlismis." diyorsa ben derim ki bu kisi bu soru hakkinda bir bilgiye sahip, sadece sifirin basa gelemeyecegini atlamis. Bu bilgiyi veririm. Emegini katkida bulunurum.

Yani artik aciklamasi olmayan orta ogretim  sorularini cozmeyin lutfen. Biraz yorum ile kendisine cozdurun hatta. (Rica olarak).


"Sorduğunuz sorular çok çok istisnai durumlar dışında "sorunun resmi ektedir" şeklinde olmasın. Matematik Kafasının kullandığı altyapının en önemli teknik özelliği her türlü matematiksel sembolün ifade edilebildiği LateX işaretleme dilini otomatik olarak derlemesidir. Resimlere kıyasla LateX işaretleme dili ile metin şeklinde ifade edilen sorular çok daha kolay bir şekilde tasnif edilebilir, arama sorguları metinlerde çok daha etkin kullanılabilir. Dolayısıyla yıllar sonra da sorulan soruların verilen cevapların içinde arama yapılabilir, daha evvel konuşulmuş konular üzerinde tekrar tekrar emek harcamanın önüne geçilir."

Bir soru cozerken soyu soran kisinin soruyu cozmek icin cabasini yorum olarak gormemiz gerekir. Bunun disinda sorulari belli kurallar icinde sormalilar. Resim ekleme, sorunun tamligi vs. iyi olmali. Degilse bu soru cozulmemeli, yorum olarak soru soran kisiye sorusunu duzenlemesi gerektigini soylemeliyiz ve bunun ciddiyeti icin soru duzgun olana kadar eksik sorulara cevap vermemeliyiz.


"Matematik Kafası'nın itici gücünü akademisyenler oluşturur, yanıtların önemli bir kısmını "uzman"larımız verecektir. İleri seviye doktora öğrencileri ve akademisyenler kullanıcı isimlerini matkafasi at gmail.com adresine ileterek uzman olabilirler."


Bu kisim icin Uzman kisilerin yanitlarin onemli bir kismina dahil olmadigini soyleyebilirim. Sadece yanitlar da degil kendi soularinin altindaki yoruma bile katilmayan uzmanlar var. Bu siteye elini pek surmuyorlar ki itici guc olsunlar. 

Uzmanlar en azindan haftada bir soru sorup cozseler dahi site daha guzel bir hal alabilir.

"Matematik Kafası'nın ilk ve önemli ilkesi, içeriğinin hiç bir kısıt olmadan herkesin erişimine açık olmasıdır. Katkıda bulunan herkes ürettiği içeriği toplumun kullanımına sunduğunu kabul eder."

Bu kisim icin de site yoneticisinin bir sekilde bu erisimi korumasini talep ediyorum.  Sitede silinen cevapli sorular var, bunun icin acmis oldugum site-ici bir soru var. Hatta sormus oldugum (baskalarinin da sormus oldugu) epey site ici soru var. Yoneticinin bu sorulara donmesini rica ediyorum.  Elbet de emeklerine, cabalarina saglik. Benimkisi biraz daha fazlasini istemek. 
________________________________________________________________________

Soru karakter sinirini astigindan devamini cevap olarak ekledim...
notu ile kapatıldı: Cevaptan ziyade yoruma acik olacak bir baslik oldugundan basligi kapatiyorum. Yorum kismi baki.
Serbest kategorisinde (25.3k puan) tarafından 
tarafından kapalı | 793 kez görüntülendi

Hocam elinize sağlık cidden çok güzel yazmışsınız. Yani artık işlem önceliği sorusu atılıyor siteye. Bakıyorum da soruyu çözmeye cidden elim gitmiyor çoğu zaman. Soruların cidden kalitesi düştü yani arada birkaç güzel soru atanlar oluyor, ki genelde onlara cevap vermeye çalışıyorum, onlar da bir avuç insan. Akademikte ve lisansta durum nasıl bilmiyorum ,ortaöğretim seviyesi olduğumdan, ama ortaöğretimde cidden bazı sorular sırf sorulmuş olmak için sanki. Soruyu atan arkadaş da cidden ne yaptığını yazmaya tenezzül etmiyor ki bana kalırsa fikir alışverişi olmadan sorunun akılda kalıcılığını sağlamak için gerekli. Yani hocalar ne kadar cevaplarsa cevaplasın öğrenciler de efor sarfetmeden bir yere varılmaz.

2016. Sercan hocam da ben de o zamanlar henüz üye değildik :)

1 cevap

2 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

Devami: 

Sitede hangi sorulari cozecegiz diyen kisiler olursa cevapsiz sorulara en son sayfadan bakabilirler, gayet guzel sorular var. Hatta soru cozen kisiler guzel sorular bulup paylasabilir, bu sorulari diger soru cozenler cozebilir. Bu arada da ogrenciler cevap alamayinca icerigi guzel sorular sormaya baslarlar.

Her noktada bir taraftan türevi olup diğer taraftan türevi olmayan fonksiyon var mıdır?

Solo testte bir tane taş bırakılmışsa, kalan tek taşın pozisyonu ne olabilir?

Tazmanya canavarı, küçük domuzcuk ve $[0,1]^2$ üzerinde kovalamaca

Sonlu bir reel sayı dizisinde her yedi ardışık terimin toplamı negatif ve her onbir ardışık terimin toplamı pozitiftir. Böyle bir dizinin en fazla kaç terimi olabilir?

$n$ tane polimomu indirgenemez yapan polinomun varligi

$u$ ve $\cos(u \pi)$ rasyonel sayi ise ...

Rubik küpte yapılan hamleleri $3\times3$ matrislerle açıklayabilir miyiz?

Rubik kübün en az kaç hamlede çözülebileceğini bulmak için nasıl bir yöntem izlenebilir?

$a,b,c$ pozitif reel sayılar olsun $a+b+c=1$ ise

Hen $n$ doğal sayısı için $kn+1$ formatında sonsuz çoklukta asal sayı vardır.

$4$ adet kareyi birbirine ekleme

Hizli Polinom Carpimi - 2

Bir $f : \mathbb R \to \mathbb R$ fonksiyonun, sürekli olduğu noktalar kümesi tam olarak $\mathbb Q$ olabilir mi?

ve daha bir suru cevap bekleyen sorular var. Bunlarla ugrasilabilir. Bunlarin altinda yorumlasilabilir. 

(25.3k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş

Sorular için teşekkürler hocam. Kafa patlatacak birşey çıktı sonunda:)

evet!               

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,793 kullanıcı