Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
585 kez görüntülendi
$p$, $q$, $r$ gibi önermelerimiz olsun, diyelim ki mesela
$p:$ Okul kapalıdır.
$q:$ Bugün yağmur yağmıştır.
$r:$ Yerler ıslaktır.

Buna göre mantık tablosu yapsak, mantık kurallarını bu cümleler üzerinden nasıl anlatırız?
Örnek:$p \implies q$ neden $p : 1, q: 0$ dışında hep $1$ ama bu  durumda $0$?
Lisans Matematik kategorisinde (477 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 585 kez görüntülendi

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Sorudaki "Örnek $\ldots$" diye başlayan cümleye bir yanıt vereyim.

Matematik, tümdengelimsel bir bilimdir. Dolayısıyla matematikte bir alanda çalışırken o alana dair bazı varsayımlarda bulunuruz. Bu varsayımlara da aksiyom deriz. Mesela, Gerçel Sayı Sisteminden bahsederken bu linkte yer alan 17 tane (yaklaşıma göre bu sayı değişebilir) önermeyi aksiyom olarak ele alırız. Bu aksiyomlardan hareketle de $$-(-x)=x\ldots (1),$$$$0\cdot x=0\ldots (2),$$$$(-1)\cdot x=-x\ldots (3),$$$$x^2\geq 0\ldots (4),$$$$x\leq y\Rightarrow -y\leq -x\ldots (5)$$ vb. birçok sonuç çıkarırız. $(1),(2),(3),(4),(5)$ nolu bilgiler ilgili linkte yer alan $17$ aksiyomdan hareketle elde edilebildiği için bu $(1),(2),(3),(4),(5)$ nolu bilgileri sisteme aksiyom olarak dahil etmeye gerek yoktur.

 

Mantık alanında da benzer şekilde aşağıdaki varsayımlarda bulunarak birçok çıkarımda bulunuruz.$$1\rightarrow 1\equiv 1\ldots (5)$$$$1\rightarrow 0\equiv 0\ldots (6)$$$$0\rightarrow 1\equiv 1\ldots (7)$$$$0\rightarrow 0\equiv 1\ldots (8)$$ Bu $4$ denkliğin hepsi birer aksiyomdur. Daha doğrusu bunları aksiyom olarak ele alabiliriz. Bunların hepsini aksiyom olarak ele alıp
$$\neg p$$$$p\vee q$$$$p\wedge q$$$$p\leftrightarrow q$$ (bileşik) önermelerini bu aksiyomlardan hareketle şöyle tanımlayabiliriz:
$$\neg p\equiv p\rightarrow 0$$$$p\vee q\equiv (p\rightarrow q)\rightarrow q$$$$p\wedge q\equiv \neg (\neg p\vee \neg q)$$$$p\leftrightarrow q \equiv (p\rightarrow q)\wedge (q\rightarrow p).$$

Yani $(5)-(8)$ nolu önermeleri aksiyom olarak ele aldığımızda başka varsayımlarda bulunmamıza gerek yoktur artık. Çünkü $$\neg p, \ \ p\wedge q, \ \ p\vee q  \ \text{ ve } \ p\leftrightarrow q$$ önermelerini $``\rightarrow"$ bağlacı için verilen varsayımlardan hareketle tanımlayabiliyoruz.

(11.4k puan) tarafından 
20,256 soru
21,783 cevap
73,446 yorum
2,281,310 kullanıcı