Ben de yukaridaki yorumumu cevaba donusturup biraz daha acayim:
Hem Sercan, hem de Dogan Donmez tarafindan gozlemlendigi gibi Q(x)=P(x)−P(x−1) olmak zorunda. Yukaridaki yorumda da belirttigim gibi, eger bu esitligin sag tarafini 1 ile bolersek, elimizde ayrik bir turev varmis gibi dusunebiliriz:
Q(x)=P(x)−P(x−1)=P(x)−P(x−1)x−(x−1)
Yalniz, Dogan Donmez'in dedigi gibi indisler sorun cikartabilir. O yuzden, senin sorunu biraz degistirelim. Oyle bir degistirelim ki istedigimiz Q
Q(x)=P(x+1)−P(x) ozelligini saglasin. Cok zor degil bu, indislerle biraz oynayinca olur. Bir de asagida yazacagim formullerin daha guzel olmasi icin P'yi P:Z≥0→Z olarak alalim.
Bu Q, sadece P'ye bagli ve biricik oldugu icin ve turev olarak yorumlayabilecegimiz icin Q=dP yazalim.
Simdi bunu ilk once biraz daha genellestirip, sonra tekrar polinom durumuna donelim.
Aslinda yukarida polinom dedigimiz sey bir tam sayi dizisinden baska bir sey degil: (an) dizisini an=P(n) kuraliyla tanimla. Kendimizi polinomlarla verilen tam sayi dizilerine kisitlamak yerine butun tam sayi dizilerini dusunelim. a=(a0,a2,…,…) bir dizi olsun. da dizisini dan=an+1−an kuraliyla olusturalim. Elde ettigimiz bu yeni da dizisi de bir tam sayi dizisidir. Dolayisiyla elimizde
d:{tam sayi dizileri}→{tam sayi dizileri}
seklinde bir operator var. Istersek bu operatoru birden fazla kez de uygulayabiliriz. dka dedigimiz zaman, k kere uygulamis oldugumuzu belirtelim.
Teorem (Newton, 1687): Her tam sayi dizisi (an) icin
an=n∑k=0(nk)(dka)0
Senin, notasyonunla
P(n)=n∑k=0(nk)(dkP)(0)
Devam edecek.