Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.8k kez görüntülendi

$$g\left( x\right)=\left\{\begin{array}{ccc}\dfrac {4} {x}&,&x>1\\ \dfrac {2} {x^{2}}+2&,&0 < x\leq 1\\ \dfrac {3} {\color{red}{x-1}}&,&x\leq 0\end{array}\right.$$ kuralı ile verilen $$g:\mathbb{R}\to\mathbb{R}$$ fonksiyonunun kaç tane $x$ gerçel sayısı için türevi yoktur? 

@yorum:x=0 için kritik noktadır dedim ve sağ ve sol limit inceledim.eşit değil,yani türevi olamaz.vede,x=-1 için en alttaki denklem tanımsız olduğundan türevi olamaz diye düşündüm.varmı +'sı eksi'si,teşekkürler.

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (1.3k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 1.8k kez görüntülendi

$g$ bağıntısı bir fonksiyon değil.

ben sorunun yalancısıyım

-1 de yok mu ?

$f(-1)=?$       

-1 en alttaki denklemi tanımsız yapar.vede süreksiz olur.vede türevi olmaz.

vede vede dit dirit dit.

Yazdıkların doğru değil @MadMan

doğrusunu bekleyelim o zaman

Soru doğru sorulmamış. Bir kere $g$ bağıntısı bir fonksiyon değil. Dolayısıyla bu durumda ne süreklilikten ne de türevden bahsedilemez. Öncelikle $g$ bağıntısı fonksiyon olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

ben bu kitabın sorularından bişe anlamadım zaten,soru aynen bu şekilde

Soru yazdığın gibiyse maalesef yanlış yazılmış. Doğru değil. O kitaba ihtiyatlı yaklaşmanı tavsiye ederim.

$$g\left( x\right)=\left\{\begin{array}{ccc}\dfrac {4} {x}&,&x>1\\ \dfrac {2} {x^{2}}+2&,&0 < x\leq 1\\ \dfrac {3} {\color{red}{x-1}}&,&x\leq 0\end{array}\right.$$ kuralı ile verilen $$g:\mathbb{R}\to\mathbb{R}$$ fonksiyonunun kaç tane $x$ gerçel sayısı için türevi yoktur? şeklinde sorulursa soru anlamlı olur.

soruyu bu şekilde düzeltip cevap bekleyeyim

Bence iyi olur. En azından soru anlamlı olacaktır. Bu durumda $0$ ve $1$ noktalarında türevin olup olmadığına bakman yeterli olacaktır. Diğer noktalarda türevli olduğunu görmek zor olmasa gerek.

hocam soruda x+1 yalnız,

vede -1 noktası nasıl türevli oluyo ?

Soru yanlış sorulmuş dedim ya.

tamam kapatıyorum soruyu

Bence kapatma. Dediğim gibi düzelterek sor.

düzelmiştim zaten      

Düzelmemiş. Hala $x\leq 0$ için $\frac{3}{x+1}$ görünüyor. $\frac{3}{x+1}$ yerine $\frac{3}{x-1}$ yazarsan soru anlamlı olacak.

x+1 olunca ne oluyo hocam ?

$g$ bağıntısı fonksiyon olmuyor.

hocam siz yorum yazınca,bütün bildiklerimi unutmam gerekiyormuş gibi oluyor :)

Fonksiyon tanımını hatırlıyor musun?

grafiğinde paralel çizgi çekince tek noktada kesiyorsa fonksiyondur,kullandığım kitabın bana kattığı :)

O kitabı hemen terk et. Bu yazdığından da fonksiyon kavramının tanımını bilmediğin anlaşılıyor. Bu durumda fonksiyonlar ile ilgili sorulara sağlıklı bir yaklaşımda bulunamazsın. Bunun için sana fonksiyon kavramını iyice hazım etmeni tavsiye ederim. Buradaki linki incelemen senin için faydalı olacağı kanaatindeyim. Maalesef lisans öğrencileri bile fonksiyonlar ile ilgili birçok işlem yapmalarına karşın fonksiyon kavramının tam olarak tanımını yapamıyor ve sonra öğretmen olduktan sonra yetiştirdiği öğrenciler de kendisi gibi fonksiyon kavramını bilmeden sadece birtakım işlemler yapıyor. Mesela bir fonksiyon birebir mi? örten mi? sürekli mi? şu noktadaki limiti nedir? türevli mi? integrali nedir? sorularına (çoğu zaman yarım yamalak) cevap veriyorlar ama fonksiyon nedir? dendiğinde hiçbirinden tık ses çıkmıyor. Bu şekilde hiçbir yere varılamaz. 
kitabımda zaten fonksiyonun tanımı yok diyebilirim.konuyu çalıştık 1-1,örten Vb.sizin gibi bilgili hocalarımız soruncada mağdur oluyoruz :)

Sorunu dediğim gibi düzeltirsen sana cevabı yazarım.

düzelttim hocam,teşekkür ederim değerli yorumlarınız için...

En üsttekini unutmuşsun. Onu da düzeltir misin?

komple değiştim hocam çerçevelerde dahil :]

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

$$\lim\limits_{x\to 1^-}\frac{g(x)-g(1)}{x-1}=\lim\limits_{x\to 1^-}\frac{\frac{2}{x^2}+2-4}{x-1}=-4=\lim\limits_{x\to 1^+}\frac{\frac{4}{x}-4}{x-1}=\lim\limits_{x\to 1^+}\frac{g(x)-g(1)}{x-1}$$

olduğundan

$$\lim\limits_{x\to 1}\frac{g(x)-g(1)}{x-1}=-4$$ bulunur. Yani $g$ fonksiyonu $x=1$ noktasında türevlidir ve $$g'(1)=-4$$ olur.

Benzer şekilde $x=0$ noktasında türevli olup olmadığına bakabilirsin. Yukarıdaki gibi sağdan ve soldan türevleri hesaplarsan bunların birbirine eşit olmadığını göreceksin. Bu kısmını sana bırakıyorum.

(11.4k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş
0 için limiti bile yok,türevi olsun :).teşekkürler hocam emeğiniz için,herşey için.
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,934 kullanıcı