Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
801 kez görüntülendi
(X,$\tau$) topolojik uzay olmak üzere "(A$\subset$X)((X,$\tau$) ayrılabilir uzay) $\Rightarrow$ (A,${\tau}_A$) ayrılabilir uzay" önermesi doğru mudur? Cevabınızı kanıtlayınız.
Lisans Matematik kategorisinde (20 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 801 kez görüntülendi

Siz neler yaptiniz, kanitlamak icin? Neresinde takildiniz?

Önerme yanlış aksine örnek bulmalıyım. ($\mathbb{R}$,$\upsilon$)  alışılmış uzayında $\mathbb{R}$ nin öyle bir alt kümesini bulun ki (A,${\upsilon}_A$) alışılmış uzay olmasın.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İpucu: $(\mathbb{R},\mathcal{U})$ alışılmış topolojik uzayı ayrılabilir uzaydır. (Neden?) Bu uzayın altkümesi olarak irrasyonel sayılar kümesini ele al. $(\mathbb{R}\setminus\mathbb{Q},\mathcal{U}_{\mathbb{R}\setminus\mathbb{Q}})$ altuzayını düşün. Bu bir. İkincisi gerçel sayılar kümesi üzerinde $\tau=\{U|0\in U\}\cup\{\emptyset\}$ topolojisini ele al. $(\mathbb{R},\tau)$ ayrılabilir uzaydır. (Neden?) Bu uzayın $\mathbb{R}\setminus\{0\}$ altuzayını düşün.

(11.4k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
Bunu bir karşı örnek olarak mı yazdınız emin değilim ama bu örnek ilgili önerme için bir karşı örnek değil. Metriklenebilir ayrılabilir uzayların alt uzayları da ayrılabilirdir. Dolayısıyla bu bir karşı örnek olamaz.

Haklısınız. Uyarınız için teşekkür ederim.

20,212 soru
21,744 cevap
73,332 yorum
1,935,177 kullanıcı