Birinci soruya yanıt: Örneğin, üç boyutlu Platonik cisimlerin dört boyutlu karşılıkları: (dörtyüzlü->) 5-hücre, (sekizyüzlü->)16-hücre, (küp->)8-hücre, (onikiyüzlü->)120-hücre, (yirmiyüzlü->)600-hücre ve 24-hücre C24(bu fazladan); beş boyutlu karşılıkları: (dörtyüzlü->)üstdörtyüzlü, (küp->)üstküp, (sekizyüzlü->)üstsekizyüzlü.
Tanım(dışbükey, ingl. convex ): A⊂Rn kümesine; eğer her sahip olduğu iki nokta için onların bağlantı doğru parçasını içerirse dışbükey denir. Yani: x,y∈A⇒[x,y]⊂A.
Tanım(dışbükey bileşim): x1,...,xn∈Rn olsun. O zaman ∀i{1,...,m}:λi≥0 ve λ1+...+λm=1'i sağlayan her λ1x1+...+λmxm terimine dışbükey bileşim denir.
Tanım(dışbükey bürümü/geren kümesi ing. convex span): A⊂Rn. A'nın dışbükey bürümü; A'da -dışbükey bileşim olarak yazılabilen- noktalar kümesidir.
dışb(A)={λ1x1+⋯+λmxm∈A|x1,...,xm∈A,λ1,...,λ1≥0,m∑i=0λi=1,m∈N}
Tanım(dışbükey politop): Sonlu bir nokta kümesinin dışbükey bürümüne dışbükey politopu denir.
Örnekler: e1,e2,e3,e4 R4'ün standart/Hamel taban vektörleri olsunlar. Şimdi yukardakileri şöyle tanımlayabiliriz(iki tanesini yazıyorum diğerlerinin köşenoktaları Vikipedi'de var):
C5:=dışb{e1√10+e2√6+e3√3+e4,e1√10+e2√6+e3√3−e4,e1√10−√32e2,−2√25e1}
C24:=dışb{ei+ej√2,ei−ej√2,−ei−ej√2|1≤i,j≤4,i≠j}
İkinci soruya sorumsu yanıt: Bu ikisinin noktalarının içinde bulunduğu kümeleri -içi boş/içi dolu kare ˜K,K diye adlandırılsın- tanımlayabilirmisin? (Örn. hiperbol, elips ve parabolün kompleks düzlemdeki tanımları burada var, sen karenin gerçelinden bahsediyorsun sanırım:)) Karenin üstündeki noktalar veya onlarla düzlemdeki nesneler arasında ne gibi bağıntılar var?
Not: Boyut kabaca bir nesnedeki noktayı belirtmek için gereken koordinat sayısı. Ama biçimsel olarak bir kümenin boyutu yok -bildiğim kadarıyla- bir vektör uzayının var. Boyut deyince çoğunlukla Hamel boyutu anlaşılıyor.
Üçüncü soruya yanıtımsı yorum: Fizikte iki boyutlu zaman için https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_time_dimensions adresine bakılabilir.Maalesef çok boyutlu zaman içeren teoriler popüler değil, 2 boyutlu zamanla uğraşan bir (rakamla 1) fizikçi var, adı Itzhak Bars: http://arxiv.org/abs/hep-th/0008164