Processing math: 6%
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
854 kez görüntülendi
Nasıl oluyor da virgülden sonra sonsuza giden iki sayıyı çarpabiliyoruz? Daha da şaşırtıcısı nasıl 2×2=2 oluyor? 
Serbest kategorisinde (93 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 854 kez görüntülendi

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

A={anan,Q'da bir Cauchy dizisi} olmak üzere β={(an,bn)lim bağıntısı bir denklik bağıntısıdır. Bu denklik bağıntısına göre oluşan denklik sınıflarının her birine bir gerçel sayı, denklik sınıflarının (gerçel sayıların) oluşturduğu oran (bölüm) kümesine de gerçel sayılar kümesi denir. Tabi burada \mathbb{Q}'nun ne olduğunu daha önceden biliyoruz. Onu da \mathbb{Z} \times (\mathbb{Z} \backslash \{0\})'daki başka bir denklik bağıntısı yardımıyla tanımlıyoruz.

Genel terimi x_1=2 ve x_n=\frac{1}{2}(x_n+\frac{2}{x_n}) olan dizi  \mathbb{Q}'da bir Cauchy dizisidir. Bu dizinin denklik sınıfının temsil ettiği gerçel sayı \sqrt{2} ile gösterilir.

\langle x_n \rangle . \langle x_n \rangle = \langle x_n . x_n \rangle  dizisinin de \mathbb{Q}'da bir Cauchy dizisi olduğunu göstermek çok zahmetli olmasa gerek. Genel terimi x_n  x_n olan dizinin temsil ettiği gerçel sayıda 2 ile gösterilir. O halde \sqrt{2}.\sqrt{2}=2

(11.5k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

İzninizle iki küçük yazım düzeltmesi yaptım.

Teşekkür ederim.

ispata ek:

  1. Bu dizinin karesinin Cauchy dizisi olduğu göstermek yerine, herhangi iki Cauchy dizisinin çarpımının da bir Cauchy dizisi olduğu (önce Cauchy dizilerini sınırlı olduğunu gösterip) "daha kolay" gösterebiliriz
  2. Cevapta belirtilen \langle x_n\rangle dizinin bir Cauchy dizisi olduğu (çoğu zaman monoton ve sınırlı olduğu gösterilerek) ispatlandıktan sonra (\lim\langle x_n\rangle=L\in\mathbb{R} olsun)  \lim \langle x_{n+1}\rangle=L ve \lim\frac12\left(x_n+\frac2{x_n}\right)=\frac12\left(L+\frac2L\right) oluşundan, L=\frac12\left(L+\frac2L\right) olur. Burada da L^2=2 elde edilir.


Daha da ilginci x_1\in \mathbb{R}^+ ve S>0 olmak üzere genel terimi x_{n+1}=\frac{1}{2}(x_n+\frac{S}{x_n})

 olan dizi hep \sqrt{S} sayısına yakınsar.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Eger ayni gozle bakarsak (ayni gozle bakmak ne demekse, benim hissettim bakis acisi diyelim) su da enteresan olabilir: \frac 17 da virgulden sonra (tekrarli gidiyor ama) sonsuza gidiyor ve bu bir rasyonel sayi, hatta bir tam sayi ile carpinca tam sayi yapiyor: \frac 17\cdot7=1.

Cebirsel gozle baktigimizda eger f \in \mathbb Z[x] polinomu \mathbb Q uzerinde indirgenemez bir  polinom ise kokleri simetrik polinomlar icin tam sayi degeri veriyor (iki tane ayni elemanin carpimindan daha fazlasi) ve kokleri \mathbb C-\mathbb Q'da, yani icerisinde sanal parcasi olan elemanlar da var.


(25.6k puan) tarafından 
20,315 soru
21,870 cevap
73,591 yorum
2,881,788 kullanıcı