Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
445 kez görüntülendi

Pisagor uclusu nedir, hangi formda olmalidir?

Ilgili soru: $x^4+y^4=z^2$ denkleminin tam cozumleri

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (25.3k puan) tarafından 
tarafından kapalı | 445 kez görüntülendi

3,4,5!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sondaki unlemler ne anlama geliyor?

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

$u,v\in\mathbb{N}$ ve $u>v$ olmak üzere $$x=u^2-v^2, \mbox{ } y=2uv, \mbox{ } z=u^2+v^2$$ için $$x^2+y^2=z^2$$ koşulu sağlanır.  $$(u^2-v^2,2uv,u^2+v^2)$$ üçlülerine Pisagor üçlüleri denir.

(11.4k puan) tarafından 

Tersi dogru mu peki?

Değil. $(1,1,\sqrt{2})$ üçlüsü için $$1^2+1^2=2=(\sqrt{2})^2$$ koşulu sağlanır. Ancak $\sqrt{2}$ pozitif bir tamsayı değildir. Cevapta belirtmemiştim ama Pisagor üçlülerinde her bir bileşenin pozitif tamsayı olması gerekiyor.

Yani $$x^2+y^2=z^2$$ koşulunu sağlayan üçlüler Pisagor üçlüleri olmayabiliyor.

Demek istedigim hepsi bu formda mi yazilirdi, galiba soruyu yanlis sordum. Yani $x,y,z$ tam sayilari $x^2+y^2=z^2$ esitligini veriyorsa $(x,y,z)=(u^2-v^2,2uv,u^2+v^2)$ esitligini veren $u,v$ her zaman var mi?

20,200 soru
21,727 cevap
73,275 yorum
1,887,845 kullanıcı