Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
726 kez görüntülendi

(0,1) , (1,2) , (2,3) , (3,4) , (4,5) siklar bunlar . Ben $2^x$ parantezine aldim cikmadi , nasil dusunmeliyim anlayamadim.

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (325 puan) tarafından  | 726 kez görüntülendi

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

$x=2$ İçin sol taraf büyük, $x=3$ için sağ taraf. Sürekliliği de hesaba katınca arada eşit oldugu bir değer olur.

(25.3k puan) tarafından 

Tesekkur ederim hocam , grafik cizmeden cozebilir miyim peki

Grafik cizmedik ki su an.

Bu cozum gayet matematiksel. Tabi icinin doldurulmasi gerekir. Bu cozumden anladiklarini yorum olarak paylasmani rica ediyorum, daha iyi anlayabilmen icin.

Hocam simdi bu ilk yazdiginiz cevap grafik uzerinden yapilmis bir yorum degil mi x=2 icin sol tarafin buyuk oldugu vs? Neden  x=2 ve 3 icin incelediniz ilk olarak ? yani sinav aninda neden x 2 ve 3 gibi degeerler vermem gerektigini dusunmeliyim?

Zaten $x=2$ icin $3^2+4^2=5^2$ bunu biliyoruz. $5$ de digerlerinden buyuk bir sayi elbet uzerine cikacak bu da $x=3$ icin saglaniyor.


Simdi soruyu biraz degistiriyorum: $f(x)=5^x-4^x-3^x-2^x$ fonksiyonu surekli bir fonksiyon. $x=2$ icin negatif ve $x=3$ icin pozitif. Surekli bir fonksiyon negtiftan pozitife gecerse arada bir degerde sifir olur, degil mi?

Bu deger $c$ olsun. Bu durumda $5^c-4^c-3^c-2^c=0$ olur, yni $2^c+3^c+4^c=5^c$ olur.


Eger turev biliyorsan bu fonksiyonun artan bir fonksiyon oldugunu ve dolayisiyla en fazla bir adet koku olabilecegini ve bu kokun de dolayisiyla daha onceden buldugumuz $2$ ile $3$ arasindaki $c$ olacagini rahatca soyleyebilirsin.

Tam anlamiyla anladim hocam simdi , cok tesekkurler

0 beğenilme 0 beğenilmeme

image

.....................

(11.1k puan) tarafından 

Hocam anlayamadim 

Aslında yaptığımız çok bir şey yok.Eşitliğin her iki tarafının grafiğini çizerek.Eğrinin hangi noktalarda yukarida ya da asagida oldugunu bulduk.

Hocam kesistigi yerlere bakmamiz gerekmiyor mu iki tarafin grafiginin?

Tamam zaten onu inceliyoruz.

Tesekkur ederim grafik cizmeden cozebilmem mumkun mu hocam ?Mesela sinav aninda cizemeyebilirim pek bilmiyorum bu gibi ifadeleri cizmeyi.

20,206 soru
21,731 cevap
73,292 yorum
1,892,717 kullanıcı