Analitik fonksiyonlarin kapali bir egri uzerindeki integrali her zaman sifir degil.
Ornegin 1z fonksiyonu C∖{0} kumesinde analitik. γ:[0,1]→S1 egrisi de γ(t)=e2πit ile verilen egri olsun. O zaman,
∫γ1zdz=∫101e2πit2πie2πitdt=2πi∫10dt=2πi.
Bu ikinci soruna da cevap. 1z fonksiyonu C uzerinde analitik degil, sifir olamiyor.
Ilk sorunu once duzeltip, sonra cevaplayabiliriz:
Cauchy Integral Teoremi: U⊆C basit baglantili bir acik kume olsun ve f:U→C analitik olsun. γ egrisi de U icinde bir kapali egri olsun (her kapali egri icin de dogru oldugunu dusunmuyorum, cilgin egriler almamamiz lazim.). O zaman, f' nin γ uzerindeki integrali sifirdir.
Bunu gostermekle sunu gostermek ayni sey:
Cauchy Integral Teoremi ( Versiyon 0): U⊆C basit baglantili bir acik kume olsun ve f:U→C analitik olsun. a,b∈U ve γ1,γ2 egrileri a'da baslayan b'de biten (ve U'nun disina cikmayan) iki egri olsun. O zaman f'nin γ1 uzerindeki integrali ile γ2 uzerindeki integrali aynidir. Yani, integral iki noktaki arasindaki yoldan bagimsizdir.
Neden bu iki teorem birbirine denk? Cunku her kapali egriyi su sekilde iki parcaya ayirabiliriz: a ve b noktalari, γ egrisi uzerinde iki farkli nokta olsun. O zaman γ, a'dan b'ye giden ve b'den a'ya giden iki egrinin toplami olarak yazilabilir.
Ikinci teoremi ispatlamak icin de cok bir sey gerekmiyor. Kalkulus'ten Green teoremi ve analitiklik icin Cauchy-Riemann denklemleri yeterli. Fonksiyonumuzu f=u+iv ve holomorfik formumuzu dz=dx+idy olarak yazarsak eger, integrali yazdigimiz ve reel-karmasik parcalarina ayirdigimiz zaman sonuc kendiliginden cikiyor.