Doğan hocam haklı, bilindiği gibi yakınsaklığı göstermek bir hayli zorken, dizinin limitini bulabilmek daha da zor. Çözümüm şu şekilde:
Burada şunu gözlemlemeliyiz: a1=1 ve a2=√3 Yani birinci terim ikinci terimden küçük. Monoton bir dizi olsun diyelim. Ya artacak ya da azalacak. O halde kanıta başlayabilir.
an monoton bir dizi olsun o halde an+1−an'in değerine göre yakınsaklık ya da{ıraksaklıklığı belirleyebiliriz. Bunun en bariz yolu matematiksel indüksiyondur(tümevarımla kanıt ya da Peano Belitlerinden 5.si). Başta gösterildiği gibi a2>a1 idi. Şimdi, ak+1>ak olduğunu kabul edelim ve daha sonra, ak+2>ak+1 için kanıtlayalım. Buradan sonra da eğer varsa limitini bulmak gerekir. Limit, 3 çıkar bunu daha sonra göstereceğim.
ak+2>ak+1 ise √3ak+1>√3ak olduğu açıktır. Biraz cebirden sonra, ak+1>ak ifadesine tekrar ulaşılır ve artan bir dizi olduğu anlaşılır. Bu halde varsayalım ki, an≤M ve limn→∞an=l=M. Eğer limn→∞an=l=M ise limn→∞an+1=l'dir.(Neden?). Aynı halini yazalım, o halde √limn→∞an+1=l=M olacaktır ve dizinin tanımından √limn→∞3an=l olur içerisini de yukarıda gösterdiğmiz şekilde yazarsak. √3l=l buradan görülür ki 3l=l2 ve karşımıza iki kök çıkar, bunlar l=0 ve l=3dür. Limitimiz 3'tür(Neden?).
Şimdi bu limitin 3 olduğunu tümevarım ile kanıtlayalım. a1<3 olduğu açıktır. Varsayalım ki an<3 olsun o halde an+1<3 olduğunu kanıtlamalıyız. Bunu da şöyle yapalım:
Elimizdeki an<3 ifadesini 3 ile çarpıp kökünü alalım. √3an<3 ifadesini elde ederiz. Bu da zaten an+1<3'dür. Dizinin üç ile sınırlı olduğunu gösterdik ve bu sınırın 3 oldğunu da gösterdik. Kanıtımız bitmiştir.