Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1.3k kez görüntülendi

L harfi ve seklin donusu sekli buraya cizdim. Sekil abc,den ade ,ye gidiyor.

L'nin uzun kosesi $a$, kisa kosesi $b$, ortadaki aci da $90^o$.. Kapagin aciklik acisini da $0 \leq \theta \leq 180$ alalim. Taradigi alanin, $a,b,\theta$ cinsinden degeri nedir ve $a=\sqrt{3}, b=1, \theta=90^o$ icin degeri nedir?

Sekili net gosteremedim ama anlatmaya calistim, anlasilmiyorsa yorum olarak sorabilirsiniz

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (25.5k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 1.3k kez görüntülendi

Efendim,

Öncelikle soru bendeniz için pek açık değil. Eğer yalnızca çamaşır makinasi kapağının taradığı alan deseniz (yâni hiç anlayamadığım, "L" harfiyle ilgili açıklamaları yapmasaydınız... Gerçekten de, çamaşır makinası ile L harfinin bağlantısı nedir?) o zaman torus'un (daha doğrusu horn torusun) yüzey alanı kullanılarak cevap verilebilir: $A=4\pi^2a^2$. Burada $a$ torusu doğuran çemberin yarıçapıdır (Tabî sizin durumda kapak sadece $180^{\circ}$ taradığı için bunun yarısı olacak). http://mathworld.wolfram.com/HornTorus.html sayfasında bâzı mâlumât bulunabilir.

Eğer istenen yukarıdaki gibi birşeyse o zaman buna yönelik çözüm verilebilir.

a

bLc 


Koseler  a,b,c olsun. a kosesinden menteseli.  ekseni de ekran olarak alabiliriz.

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

image

Ödev olduğunu düşündüğüm için sonuna  kadar yapmıyorum. Ama buradan çözebilirsiniz.
(21 puan) tarafından 

odev sorusu degil, kendim yazmistim lisedeyken (10 seneyi asmistir), yanyana sordugumda da dogru cevabi ilk basta veren, ya da hemen cevaplayan gormedim daha, iddia olsun diye degil ama oyle.

Cozumunu bildigim halde sekil benim icin bir cevap uyandirmadi. L sabit kaliyor, seklini bozmuyor, uc koseden menteseli ve donuyor.

O zaman ben soruyu anlamadım. Kusura bakmayın öğrenci sandığım için. Cevap pi çıkar benim anladığım şekilde. Anlatılmak istenen şekilde ne çıkar bilmiyorum

Sekli simdi biraz anladim, evet $90^o$  icin $\pi$. Kucuk cizginin de kendi ceyrek cemberi kadar alan tarayacagini nasil soyluyorsun? Cunku donme noktasina uzak. Oyle direk gozukmese gerek. Yani gozukuyorsa ben de bileyim diye soruyorum.

Şu an size yardımcı olamam ama merak ettiğiniz görsel şekilleri Geogebra yardımıyla inceleyebilirsiniz.

Üç köşeden menteşeli bir katı cisim nasıl dönecek peki? Eğer L katı cismi olarak dönüyorsa, bize bir eksen sözleyiniz; biz de onu o eksen etrâfında döndürelim ve istenen büyüklükleri hesaplayalım. 

a

bLc 


Koseler  a,b,c olsun. a kosesinden menteseli.  ekseni de ekran olarak alabiliriz.

@Sercan  hocam ödevlerini neden zamanında yapmıyorsun?

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Cevâbı buldum sanırım. Anladığım şekliyle çözümünü vereyim. Aşağıdaki şekil faydalı olacaktır. 

Şekilden görüldüğü üzere tarama açısına bağlı olan kısmın $\theta-\varphi$ dilimi olduğu açık. Bu bölgenin alanı ise $$D=\frac{\pi(R^2+r^2)(\theta-\varphi)}{2\pi}=\frac{(R^2+r^2)(\theta-\varphi)}{2}$$dir. Diğer iki bölgenin alanı da kolay. İlkinin alanı, $$Ü_1=\frac{rR}{2}$$ diğerinin alanı ise, $$Ü_2=\frac{(R^2+r^2)\varphi-rR}{2}$$dir. Bunları toplarsak;

$$A(\theta; R, r)=\frac{rR}{2}+\frac{(R^2+r^2)\varphi-rR}{2}+\frac{(R^2+r^2)(\theta-\varphi)}{2}=\frac{R^2+r^2}{2}\theta$$ bulunur. Bu sonuç $\theta=2\pi$'nin büyük dâirenin alanını vermesiyle kontrol edilebilir. 

Burada ilk bakışta açık olmayan tek nokta, $r$ uzunluklu kısmın ucunun bir dâire çizmesi olabilir. Yâni, sonuçta iki eşeksenli dâirenin varlığını göstermek gerekebilir. Bu da kolay; biraz analitik geometri kullanacağız:

Bu noktanın koordinatları şöyle bulunabilir (burada bâzı adımlar atlanmış olabilir, kusûruma bakmayın): $$\vec r=\left(R\sin\left(\frac{\pi+\theta}{4}\right)+r\sin\left(\frac{\pi-\theta}{4}\right)\Bigg|\,R\cos\left(\frac{\pi+\theta}{4}\right)-r\cos\left(\frac{\pi-\theta}{4}\right)\right)$$ ve $\sin$ ve $\cos$'un toplam formüllerini kullanıp toparlarsak $\gamma=\theta /4$ kısaltmasıyla, $$\frac{1}{\sqrt{2}}\left((R+r)\cos \gamma +(R-r)\sin \gamma \,\Bigg| \,(R-r)\cos\gamma -(R+r)\sin \gamma\right)$$ alınır. Bu vektörün $x$ ve $y$ bileşenleri için $x^2+y^2$ hesaplanırsa hemen $x^2+y^2=R^2+r^2=\mbox{sabit}$ bulunur. Yani bu noktanın konumu resimde çizilen büyük çemberin üzerinde olacaktır ve bu çember küçük çemberle eşmerkezlidir.

Problem çözülmüş oldu. Şimdi soruda istenen değerler kullanılarak tam sonuç yazılabilir: $R=\sqrt 3$, $r=1$ ve $\theta=90$ için 

$$A(\frac{\pi}{2}; \sqrt 3, 1)=\pi$$ bulunur.

(1.4k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

Eline saglik. Kisa cozumu de var aslinda. Sadece kucuk bir parcanin yerini degistirince hemen cikiyor.

Aa doğru, haklısın :) Küçük parçayı taşıyınca (kes-yapıştır soruları gibi) $\theta$'lık $\sqrt{R^2+r^2}$ yarıçaplı bir dilimin alanını bulmaya indirgeniyor.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Daha kisa bir cozum olarak: Eger ilk bastaki ucgensel bolgeyi kesip sondaki eksik parcanin yerine koyarsak. Yari capi $2$ olan ceyrek bir cember elde ederiz. Bu alan da $\pi$ (birim kare) olur.

(25.5k puan) tarafından 
20,284 soru
21,823 cevap
73,508 yorum
2,568,295 kullanıcı