Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
954 kez görüntülendi

Soru gayet net, herkes çok kez duymuştur bu ''geometri görme işidir'' lafını.Kuşkusuz görsel hafıza konusunda daha yetenekli olanlar bu işe daha yatkın olur. Fakat geometri gerçekten ''görme işi'' midir? 

Serbest kategorisinde (1.1k puan) tarafından  | 954 kez görüntülendi

      Evet. Yaygın olarak geometri derslerinde,öğrenciler arasında bu şekilde bir "göremiyorum hocam" durumu var. Ama bu sorun, karşılaşılan sorunun şekline ve zorluk derecesine bağlı olarak kapsamı genişleyen bir sorundur. Çoklukla geometri derslerinde yaşanılan bir durum olmasına karşın, matematikte de yaşanmaktadır. Sorunun ilgili olduğu konuyu iyi bildiğini düşünen öğrencilerin de zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Çoğu zaman konuyu bilmek soruyu çözmek için yeterli olamamaktadır. Bu yaşanılan sıkıntı biraz da geometrinin özelliğinden ve sorunun çoğu zaman bir çok konuyla ilişkili olmasındandır.

      Özellikle şekilli sorularda sıklıkla yaşanan ve gözlerimiz yardımıyla bulacağımız ama konu ile ilgili bilgilerimizin yetersizliği, bilgilerimizi içselleştirememiş olmamız,konu ile ilgili çok sayıda soru çözmemiş olmamız gibi önemli sebeplerle, bizi sonuca ulaştıracak durumların bir kısmını ya da bütününü bulamamamıza,soruyu çözemememize, "göremiyorum" diyoruz sanırım. Kısaca bakmakla görmek arasındaki fark yani.  

    Sıklıkla geometri derslerinde karşılaştığımız bu sorunun bence bir kaç önemli sebebi var.Birincisi; eğitim sistemimizdeki yanlışlıklar ve eksiklikler yüzünden temel kavramların öğretilmesi ya da öğrenilmesi maalesef çok iyi olmamaktadır. İkincisi; orta okullarda ve liselerde teoremlerin ispatı hemen hemen hiç yapılmamakta ve de çözülen soruların irdelemesi hemen hiç yapılmamaktadır. Üçüncüsü; hemen her yıl M.E.B tarafından ders kitaplarının ve ders müfredatlarının değiştirilmesi sebebiyle geometri dersleri, bazı sınıflarda ayrı bir ders olarak bazı sınıflarda ise matematik içinde okutulmaktadır.Matematik içerisinde okutulduğu sınıflarda, ders öğretmeninin kendisini yeterli görmemesi durumlarında geometri dersleri yeterince önemsenmemekte ve çoğu zaman geçiştirilmektedir.

Haklısınız hocam, kol gibi formülleri boş boş geçiriyoruz deftere sanki aklımıza gelecek gibi hepsi. Nerden gelmiş nereye gidiyor hiç anlaşılmıyor.Hocalardan ispatını sorduğumuzda çok uzun, anlaşılmaz, bunu bilin yeter gibi cevaplar geliyor.Ders kitapları ise süs gibi bir şey.Özel yayınlara muhtaç kalıyoruz maalesef.

Aslında yaşanılan "görmüyorum" sorununu çok güzel özetlemişsin. Teşekkürler.

20,210 soru
21,737 cevap
73,304 yorum
1,912,684 kullanıcı