Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
567 kez görüntülendi

Bir lise öğrencisi dinamikal sistemler çalışan bir matematikçi ne yapar, nedir bu, nasıl bir şey? diye sorsa nasıl cevaplar(sınız)?

Serbest kategorisinde (19 puan) tarafından  | 567 kez görüntülendi

Biraz açar mısınız  dinamik sistemleri bilmeyenler için. 

Artik biliyorsunuzdur sanirim  

Verdiğim link benim soruma cevap vermediğini anlayabiliyorsunuzdur sanırım.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Muhendisim o yuzden cok dikkate almasaniz da olur.

Bilardo masasindaki toplarin hareketini geometrik bir sekilde tasvir eden kurallari ve sonuclarini arastirir derdim herhalde. Daha sonra da bu alandaki calismalarin sadece bilardo masasindaki toplar icin degil, gezegenler icin yada daha genel anlamda sistemler icin dogru oldugunu anlatirdim. Sistem ornegi olarak da dogrusal zamandan bagimsiz sistem orneklerini verirdim, sezgisel olarak anlatmasi gorece kolay sistemler bunlar. Sistemlerden bahsederken bir yerde stabilite kavramindan bahsederdim buyuk ihtimalle. Vadide duran top vs tepede duran top gibi bir ornekle. Daha sonra da kaostan bahsederdim. Basit kaotik sistem ornekleri vermek icin lise matematigi yeterli olmali. Belki de biraz tarihinden bahsederdim. Poincare den bahsetmek gerekir sanirim. Sonra cografyanin ve cinsiyetin matematikle alakasiz olduguna dikkat cekmek icin Maryam Mirzakhani den bahsetmek gerekir sanirim.

Soyle bir iki saatte lise ogrencisini heyecanlandiracak kadar konusma malzemesi cikar bence buradan
(1.6k puan) tarafından 
Sarkaç gibi nesneler bence liselilerin dikkatini çekmek için birebir. İşin içine türevi katıp denklemi yazabiliyorsanız eğlenceyi doruk noktasına çıkarabilirsiniz.
Evet! Ters sarkac stabilite ve kontrol icin, ikili  sarkac da kaos icin cok guzel ornekler
20,200 soru
21,727 cevap
73,275 yorum
1,887,847 kullanıcı