Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
722 kez görüntülendi

$\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\sin(nz)}{n^2}$  seri hangi bölgede yakınsaktir? Oran testinde sonuca varamadim.Kok tesini  kullanarak sonuca gitmeye calistim malesef soruda ilerleyemedim yardimci olursaniz sevinirim. 

Lisans Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 722 kez görüntülendi

http://matkafasi.com/faq linkinden sorularinizi nasil sormaniz gerektigini okuyabilirsiniz.

@Gamzeee Hosgeldin siteye.

Bu sitenin amaclarindan bir tanesi Turkce veritabani olusturmak. Bir baska deyisle sorulan sorulari depolamak, saklamak istiyoruz ki bu sorular daha sonra bu sorulari arastiracak kisiler tarafindan kolaylikla bulunabilsin, teker teker cevap yazilmasin. Sorulari fotograf seklinde gonderirsek, arama motorlari bunlari gormuyor. Ornegin birisi "hangi bolgede yakinsaktir" seklinde arattigi zaman bu soruyu ileride, cevabi bulamayacak. Cunku bu metin seklinde degil, fotograf seklinde yuklenmis siteye. Bu yuzden de fotograf olarak yuklenmis sorular genelde siliniyor, ya da cevaplanmiyor. Daha fazla bilgi icin Hakkimizda kismini okumani tavsiye ederim.

Sordugun sorudaki seriyi \sum{n=1}^{\infty} \frac{\sin nz}{n^2} olarak latex koduyla yazabilirsin. Tek yapman gereken bu kodun basina ve sonuna dolar isareti koyman: $ Latex kodlari hakkinda bilgiyi de Hakkimizda kisminda bulabilirsin. Olmazsa gelip burada da sorabilirsin.

Bu soruyu sorunun altinda bulunan Duzenle kismina tiklayarak yukarida belirttigim gibi duzenleyebilirsin. Fotografi kaldirip, soruyu metin halinde yazarsan daha cok cevap da alabilirsin.

Ote yandan, ozellikle lisans sorularinda soruyu soran kisiden soru hakkinda neler yaptigini, dusundugunu duymak istiyoruz. Eger "Ben sunu sunu denedim, tanim sunu soyluyor, ben de ona gore sunu yapmaya calistim ama devamini getiremiyorum" diye bir yorum atarsan, cevabi verecek kisi "Aaaa neredeyse bitmis problem, sadece bir adim kalmis, o da su:" diyerek anlamadigin kisma yardimci olabilir. Ya da "Senin soyledigin sey pek de dogru degil, surada bir yanlis yapmissin, bir de sunu dene" diyerek hatani gosterip, dogru cevaba yonlendirebilir. Hicbir fikrin yoksa bile "gercekten nereden baslayacagima dair hicbir fikrim yok" diyebilirsin. Boylece soruyu cevaplayan kisi "tamam, en bastan anlatiyim o zaman" der kendi kendine.

Boyle uzun uzun yazinca sanki sitenin polisiymis gibi hissettim. Ama valla, bir dene cok seveceksin.


Ağzına sağlık Özgür. Sitenin polisi değil; en kibar ve anlayışlı matematik severisin. 

Tabi Sercan'dan sonra...

Kıskanma Sercan...

Teşekkürler özgür bey.

Bu (Benim, senin yazdığından tahmin ederek yazdığım şekli ile) bir kuvvet serisi değil.

O testler yine de kullanılabilir ama biraz daha zor limitlerle uğraşmak gerekebilir.

1. Sorudaki kesrin payı $\sin^n(z)$  olabilir mi? Ben $\sin(nz)$ tahmin ettim.

2. $z\in\mathbb{C}$ mi? (Aksi ($z\in\mathbb{R}$ olması) halde soru çok kolay oluyor)

z∈C dir ve Sin(nz) dir. Düzenlenen dogrudur. Teşekkürler dogan bey.

20,200 soru
21,727 cevap
73,275 yorum
1,887,841 kullanıcı