Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
8.3k kez görüntülendi
$f(x) = \frac{1}{x}$, $x \in R$ fonksiyonunun $(0,1]$ aralığında düzgün sürekli olmadığını nasıl gösteririz? (Burada $(0,1]$ ya da $(0,1)$ olmasi sonucu nasil degistirir?)
Lisans Matematik kategorisinde (93 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 8.3k kez görüntülendi

 soruları türkçe sorabilirmisiniz

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap
Ben sezgisel bir açıklama yapayım diyerek başladım ama hem uzun oldu hem de düşündüğüm kadar sezgisel olmadı. Süreklilikle ilgili kısa bir nota dönüştü. Bence birinci sınıf lisans öğrencilerinin işine yarayabilir.

$\mathbb{R}$ dünyasında kalarak konuşuyorum. $U\subseteq \mathbb{R}$ herhangi bir altküme ve $f:U\longrightarrow \mathbb{R}$ bu küme üzerinde tanımlı $\mathbb{R}$ değerli herhangi bir fonksiyon olsun.

Bir $a\in U$ noktasında $f$ fonksiyonunun sürekli olması demek, $a$ noktasının civarındaki noktaların görüntülerinin $f(a)$ noktasının civarında olması demek. Yani $f(a)$ çevresinde ne kadar ufak bir $A$ kümesi alırsak alalım, $a$ çevresinde öyle bir ufak $B$ kümesi bulabiliriz ki, bulduğumuz kümedeki ($B$'deki) elemanların görüntüsü $f(a)$ çevresinde aldığımız kümenin ($A$'nın) içine düşer. Başak bir deyişle ufak bir $A$ verildiğinde $f(a)$ çevresinde $$f(B)\subseteq A$$ şartını sağlayan $a$ çevresinde bir $B$ kümesi bulabiliriz. Bundan sonra böyle bir $B$ kümesine $A$ kümesi ve $a$ noktası için sürekliliğe delil olan bir küme diyelim. Bir noktanın civarındaki küme diyince de aklımıza gelmesi gereken o noktayı içeren açık bir aralık olmalı. Yani $f$ fonksiyonu $a$ noktasında sürekli diyebilmemiz için, $(f(a)-\epsilon,f(a)+\epsilon)$ gibi bir küme verilince $$f((a-\delta,a+\delta))\subseteq (f(a)-\epsilon,f(a)+\epsilon)$$ şartını sağlayan  $(a-\delta,a+\delta)$ gibi bir küme (ya da $\delta>0$) bulabiliriz. Delil tanımını burada da verebiliriz. Yukarıdaki şartı sağlayan $\delta$ sayısına $\epsilon$ ve $a$ ikilisi için sürekliliğe delil olan bir sayı diyelim. Şimdi buradaki $\delta$ büyüklüğü aldığımız $a$ noktasına göre değişiklik gösterir. $a$ noktasından uzaklaşırken fonksiyon çok hızlı büyüyorsa (ya da küçülüyorsa) $a$ noktasından $a+\delta$ noktasına varana kadar $f$ fonksiyonunun değeri çok büyüyecektir. O halde $f(a)+\epsilon$'u geçmememiz için $\delta$'yı ufak tutmalıyız. Ama $a$ noktasından uzaklaşırken $f$ fonksiyonu pek de hızlı büyümüyorsa $\delta$'yı seçerken daha rahat davranabiliriz. Öyle ya da böyle, bu gözlem bize $\delta$ sayısının yalnızca $\epsilon$'a değil, aynı zamanda sürekliliğin sorgulandığı $a$ noktasına da bağlıdır. Örneğin $f(x)=x^2$ fonksiyonunu ele alalım. Rastgele bir $a$ noktası ve $\epsilon$ alalım. Acaba bir $\delta$ bulabilir miyiz? $\delta$'dan yerine getirmesini beklediğimiz şart şudur: $u<\delta$ için $$(a+u)^2-a^2=a^2+2u a+u^2-a^2=2u a+u^2=u(2a+u)< \epsilon$$ O halde $a$ büyüdükçe $\delta$ küçülmek zorunda (Çünkü $\delta$ büyüdükçe $u$'yu da büyütebiliriz). Misal $a=0$ alırsak $\delta=\sqrt{\epsilon}/2< \sqrt{\epsilon}$ alabiliriz. Ama $x=100$ ve $\epsilon=1$ alırsak $\delta=\sqrt{\epsilon}/2$ alamayız. Şuna dikkat edelim: Bir $\epsilon$ verildiğinde $a=100$ için bulduğumuz $\delta$'yı $a=0$ için de kullanabiliriz. Çünkü $0$'dan uzaklaşırken fonksiyonun artması $100$'den uzaklaşırkenki artmadan az, yani $f(0+x)-f(0)\leq f(100+x)-f(100)$.

Dönelim düzgün sürekliliğe. Yukarıda şunu gördük. Süreklilik testimiz yerel olarak anlamlı. Bir nokta için bulduğumuz delil (yani $\delta$) başka bir noktadaki süreklilik için delil olarak kullanılamaz. Geldik düzgün süreklilik tanımına. Eğer $\epsilon$ verildiğinde her nokta için kullanabileceğimiz bir delil (yani $\delta$) bulabiliyorsak, ve bunu teker teker bütün $\epsilon$'lar için bulabiliyorsak $f$ fonksiyonuna düzgün sürekli denir.

Süreklilik testimizin yerelliğini gördüğümüz tartışma bize şunu salık veriyor. Eğer $f$ fonksiyonunun noktalar çevresindeki büyüme/küçülme hızı çok farklılaşıyorsa ortak bir $\delta$ bulma olasılığımız azalacaktır. Ama büyümenin bir sınırı varsa, verilmiş bir $\epsilon$ için en yüksek büyümenin olduğu yerde bulduğumuz delili ($\delta$'yı) diğer noktalarda da aynı $\epsilon$ için delil ($\delta$) olarak kullanabiliriz. $f(x)=x^2$ fonksiyonunda verilmiş bir $\epsilon$ için $100$ noktasında bulunan $\delta$'nın $0$ noktası için de kullanılabilir olması gibi. Bunun ispatı yapılabilir: Verilmiş bir $\epsilon$ ve $100$ için bulunan $\delta$ delili, $(-100,100)$ arasındaki her nokta için ve ilk $\epsilon$ için sürekliliğin delili olarak kullanılabilir. Yani şu ispatlanabilir. Eğer $a\in(-100,100)$ ise ve $\delta$ sayısı $\epsilon,100$ ikilisi için bir delil ise $$f(a-\delta,a+\delta)\subseteq (a^2-\epsilon,a^2+\epsilon)$$ eşitsizliği doğrudur (Bunu kolaylıkla ispatlayabilirsiniz. Tek kullanmanız gereken $\delta$'nın $\epsilon$ ve $100$ ikilisi için delil olmasının ne demek olduğu). O halde $[-100,100]$ aralığından $\mathbb{R}$ kümesine giden $x\longmapsto x^2$ fonksiyonu düzgün süreklidir diyebiliriz. Peki aynı kuralla $\mathbb{R}$ kümesinden $\mathbb{R}$ kümesine giden fonksiyon düzgün sürekli midir? Yukarıdaki incelememizde $\epsilon$ ve $a$ ikilisi için alınabilecek $\delta$ delilinin şu şartı sağlaması gerektiğini görmüştük: $$\delta(2a+\delta)\leq \epsilon$$ Bu şu demek. $a$ sonsuza giderken bulunabilecek $\delta$ değerleri $0$'a gitmeli. Bu da her nokta için çalışacak bir $\delta$ bulamayız demek, çünkü çok büyük $a$ noktaları için $\delta$ sıfıra çok yakın olmalı. Sonuç olarak fonksiyon düzgün sürekli değildir. Bu sonuç sezgisel açıklamamızla da uyumlu. Çok büyük noktalar civarında $x\longmapsto x^2$ fonksiyonu da çok hızlı büyüyor. Yani noktanın değeri büyüdükçe fonksiyonun o nokta civarındaki büyüme hızı sınırsızca büyüyor.

Dönelim soruya :)) Sıfır noktasına yaklaştıkça fonksiyonun büyüme hızı da sınırsızca artıyor. O yüzden beklentimiz düzgün sürekli olmaması. Ama fonksiyon $[\frac{1}{1000},\infty]$ arasında tanımlı olsaydı düzgün sürekli olurdu. Çünkü bu fonksiyonun büyüme/küçülme hızı en çok $\frac{1}{1000}$ noktasında. Bu nokta için verilmiş $\epsilon$'un delilini diğer noktalar için de delil olarak kullanabiliriz.
(3.7k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme

$f(x)=\frac{1}{x}$ fonksiyonunun (0,$\infty$) için düzgün sürekli olduğunu kabul edin $x_n=1/n$ ve $x_n=1/2n$ alarak limitin tanımı yazarsanız sonuç vermediğini bulursunuz dolayısı ile çelişki elde edersiniz

sorunuzun ikinci kısmı ise $f(x)=\frac{1}{x}$ fonksiyonu [k,$\infty$] düzgün süreklidir k>0 için

(1.8k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme

$A\subseteq\mathbb{R}$ ve $f:A\rightarrow \mathbb{R}$ fonksiyon olmak üzere

$$f,\,\ (A \text{'da}) \,\ \text{düzgün sürekli}$$

$$:\Leftrightarrow $$

$$(\forall \epsilon >0)(\exists \delta >0)(\forall x\in A)(\forall y\in A)(\mid x-y \mid <\delta \rightarrow \mid f(x)-f(y)\mid <\epsilon)$$

$-----------------------------------$

$$f,\,\ (A \text{'da}) \,\ \text{düzgün sürekli değil}$$

$$:\Leftrightarrow $$

$$(\exists \epsilon >0)(\forall \delta >0)(\exists x\in A)(\exists y\in A)(\mid x-y \mid <\delta \,\ \wedge \mid f(x)-f(y)\mid \geq \epsilon)...(*)$$

$-----------------------------------$

O halde $f(x)=\frac{1}{x}$ kuralı ile verilen $f:(0,\infty)\rightarrow \mathbb{R}$ fonksiyonu için $\epsilon=1$ olmak üzere $\delta>0$ sayısı ne olursa olsun $x=\frac{\delta}{2 \delta +1}\in (0,\infty)$, $y=\delta\in (0,\infty)$ alınırsa 

$$\mid x-y \mid = \left | \frac{\delta}{2 \delta +1}-\delta\right | =\frac{2\delta^2}{2\delta+1}<\delta $$

ve

$$\mid f(x)-f(y) \mid = \left | \frac{2 \delta +1}{\delta}-\frac{1}{\delta}\right | =2 \geq1$$

yani $(*)$ önermesi doğru yani $f$ fonksiyonu $(0,\infty)$ üzerinde düzgün sürekli olmaz. Benzer şekilde $f(x)=\frac{1}{x}$ kuralı ile verilen $f$ fonksiyonunun $(0,1)$'de düzgün sürekli olmadığını gösterebilirsiniz.

(11.4k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

Bu x ve y değerlerini $\delta$ türünden  nasıl buldunuz? Kriter nedir? Bir kolayı var mı? nedir?

Bildiğim bir kriter yok. Üzerine yoğunlaşıp konsantre olmak suretiyle birkaç denemeden sonra bulabiliyorum. Aynı koşulu sağlayacak farklı $x$ ve $y$ değerleri bulunabilir. Dikkat edilmesi gereken bir husus da $\delta$ cinsinden yazılan $x$ ve $y$'nin tanım kümesi içine düşürmek.

20,203 soru
21,729 cevap
73,289 yorum
1,891,311 kullanıcı