Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
7.5k kez görüntülendi

Aydın Cerit, Samsun'da Matematik Öğretmenidir. 
Bu öğretmenimizin adını duymayan kalmamıştır. Bulduğu  yeni  çarpma
metodunun (taban aritmetiği ile çarpma) MEB'e kitaplara girmesi için
teklifte bulunmuştur.

Bulduğu bu yöntemin adımlarını açıklayabilir misiniz?

Serbest kategorisinde (3.9k puan) tarafından  | 7.5k kez görüntülendi

metod nedir? ona gore adimlarini aciklayalim.

Ben adını duymadım? Eğer böyle hiçbir espirisi olmayan formullerle ünlü olunuyorsa haber verin bende biraz nemalanayım bari... 

Duyulmamasi olayin onemsiz oldugu anlamina geliyor mu? ya da esprisiz..

Hocam derdim kimin adının duyulup duyulmaması değil, bu her bulduğu eften püften formullerle nemalanmaya çalışılması. Zamanında internette bu zatı muhteremi okumuştum "Samsunlu matematik öğretmeni xx sorusuyla avrupaya meydan okuyor.". Bunlar boş işler hocam. Yalnızca matematik şarlatanlığı. Çocuklara matematik öğretmeye çalışıyoruz cambazlık değil.

Merak ettim baktım biraz ama bu yöntemi bulamadım mâalesef. Belki yöntemin varlığı isbât edilmiştir sâdece... Ondan bulamamışımdır. 

Yöntem burada irdelenir ve bâzı açıklamalar, eleştiriler yapılırsa, bu en doğrusu olur; iki durum için de, yöntemin önemsiz olduğu ve önemli olduğu durum için.

Bill Gates'e matematik sorusu gönderdiğini iddia eden adam değil mi bu hocam :D Hatta sorduğu soruları bilene 1 milyon ödül vaad ediyordu :D

Hocam işin tuhafı Samsunluyum ben de hiç duymadım kendisini :) 

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sözü edilen sayğın öğretmenimizin ismini bugüne kadar duymayanlardan birisi de benim galiba. Dolayısıyla metodunu da bilmiyorum. Ama benim eğer kabul buyurursanız bu hususta söyleyeceğim bazı şeyler var. 

1)Taban olarak alınacak sayının pozitif doğal sayı olması gerekir.

2)$1$ tabanındaki bütün sayılar birbirine eşittir ve herbiri sıfırdır.

3) $a$ tabanında yazılacak bir sayıda $\{0,1,2,3,...,a-1\}$ rakamları kullanılır. Sıfır soldan ilk basamağa gelmez. Örnegin $7$ tabanında üç basamaklı,rakamları farklı en büyük sayı $654$, enküçük sayı ise $102$dir.

4) Günlük hayatta çoğunlukla $10$ tabanında sayılarla işlem yaparız. Ancak bilgisayarlarda iki tabanına göre sayılarda kullanılmaktadır.

5) $\{10,11,12,...\}$ kümesinden bir sayıyı taban kullanacaksanız,örneğin $12$'yi taban olarak seçerseniz  o zaman $10$ ve $11$ birer rakam gibi düşünülmeli ve bunların yerine ya bir işaret ya da çoğu kez lduğu gibi bir harf  seçmelisiniz. Örnegin $16$ tabanında rakamları farklı en büyük sayı:$(FEDCDA9876543210)_{16}$ dir.

6) Örneğin $5$ tabanında iki tane iki basamaklı $(43)_5$ ile $(24)_5$ sayısını çarpalım.  

Buradaki çarpmayı da tıpkı $10$ tabanında yaptığımız gibi yapıyoruz. sadece burada $5$ ve katlarını bulduğumuz sayıdan atıyoruz ve attığımız beşin katını elde olarak kullanıyoruz. Beş tabanında kullanılan rakamların $\{0,1,2,3,4\}$ olduğunu unutmamalıyız.

$$(43)_5$$

$$(24)_5$$

                                                  $X$ $$---------- $$

                                                              $(332)_5$

                                                            $(141)_5$

                                                 $+$ $$---------- $$

                                                                $(2242)_5$

$4.3=12$  dir.$2$'yi yazıp $12$ nin içinden iki tane $5$lik atıyoruz ve elde $2$ var diyoruz. Sonra $4.4=16$,$16+2=18$ dir. $18$ den üç tane $5$ lik atıyoruz, kalan $3$'ü yazıyoruz ve elde $3$ var diyoruz. Onuda en sola yazıyoruz. Böylece çarpımın ilk satırı $332$ oluyor. Benzer şekilde $2$ile $43$ ün çarpımını da yaparsak o da $141$ olacaktır.  Sonra toplama işlemini yaparken de $ 5$ ve katları elde ettiğimizde bunları atarak kalanı yazıp,atılan $5$ kadarı elde tutuyoruz.

Umarım biraz olsun anlatabildim.



(19.2k puan) tarafından 
20,210 soru
21,737 cevap
73,304 yorum
1,912,676 kullanıcı