Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
442 kez görüntülendi
4 erkek ve 3 kız çocuğu olan 7 çocuklu bir ailenin çocukları, yan yana bulunan 7 sandalyeye, en az iki erkek çocuk yan yana olacak şekilde, kaç farklı şekilde oturabilirler ?

Hocalarım sorunun kitaptaki çözümü Tüm durumlar-Erkeklerin yan yana olmadığı durumlar.

Tüm duruların içinde erkeklerin yan yana olmadığı + sadece 2 erkeğin yan yana olduğu + 3 erkeğin yan yana olduğu ve diğer erkek bunlarla yan yana değil+ 4 erkeğin yan yana olduğu durumlar vardır. Eğer ben bu durumlardan erkeklerin yan yana olmadığı durumları çıkarırsam sadece 2 erkeğin yan yana olduğu + 3 erkeğin yan yana oldu ve diğerinin bunların yanında olmadığı + 4 erkeğin yan yana olduğu durumları bulurum. Hocalarım soruda en az iki erkek çocuğun yan yana olması demektedir. Burada bulduğumuz sonuç arasında 3 erkek çocuğun yan yana olması ve diğer erkek çocuğun bunlar ile yan yana olmadığı durum, sorunun kökündeki en az 2 erkek çocuğun yan yana olması durumunu bozmaz mı? Çünkü diğer erkeğin solunda ya da sağında erkek bulunmuyor. Hocalarım çözüm hatalı mı yoksa ben mi yanlış düşünüyorum ? Eğer yanlış düşünüyorsam rica etsem düzeltir misiniz?
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (123 puan) tarafından  | 442 kez görüntülendi
Çözüm doğru. Sizin "en az iki erkek çocuk yan yana olacak şekilde"  den anladığınız yanlış.  En az iki erkek çocuk yan yana olacak deniliyorsa; iki erkek, üç erkek ve dört erkeğin yan yana olduğu durumların istenilen durumlar olduğunu ifade eder.
Hocam demek istediklerinizi anladım. Hocam  E1E2K1E3E4 veya E1E2K1E3K2E4 gibi durumlar 2 erkeğin yan yana olduğu durumlardır değil mi ? Hocam bu arada çok soru sorduğum için lütfen kusura bakmayın. Bu da bu soru ile ilgili son sorum olacak hocam. Hocam tekrardan teşekkür ederim.
Önemli olan çözümü ve yapılmak istenileni tam olarak anlamaktır. Dolayısıyla çok soru sormakta bir sıkıntı yok. Anlamak çok önemlidir. Bunun için soru sormak  normal. Tabii sana yazılan yorumları da tam anladığından emin olmalısın.

Senin son yorumunda sorduğun; $E1E2K1E3E4$ veya $E1E2K1E3K2E4$ gibi durumlar 2 erkeğin yan yana olduğu durumlardır.
20,200 soru
21,727 cevap
73,275 yorum
1,887,846 kullanıcı