Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
544 kez görüntülendi

Geçmiş yıllarda keşfettiğim Project Euler isimli bir siteden bahsetmek istiyorum. Hesaplaması el yordamıyla oldukça zor (hatta bazen oldukça karışık) olan, programlama sayesinde kolayca çözülebilecek matematiksel problemlerin listelendiği bir platform. Siteye üyelik mevcut ve kendi hesabınız üzerinden sorulara cevap verilebiliyor ve bulduğunuz sonucun doğru olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Problemler en basit seviyeden başlıyor ve giderek zorlaşıyor. Matematik bölümü mezunu olarak kendi adıma amatörce programlama dillerine meraklı olduğum için (daha çok Python), lisans okuduğum zamanlarda belli bir süre bu sitedeki sorularla uğraşmıştım. Bazen bir problemin üzerinde günlerce düşündüğümü hatırladım şimdi. Uğraştıkça eğlendiğim, eğlendikçe öğrendiğim ve daha da üzerine düşmeye heveslendiğim bir uğraşı olmuştu benim için. Problemleri çözebilmek için belli bir programlama dili kullanma şartı aranmıyor. Hangi dil ile ilgileniliyorsa o dil üzerinden keyfinizce serbest bir şekilde programını yazıp hesaplama yapabiliyorsunuz.

Bunları bahsetmekteki amacım, matkafası platformunda da hem bahsettiğim sitedeki matematiksel problemler üzerine düşünmek hem de programlama dilleri üzerinde matematiksel olarak birikim kazandırmak. Bir profesyonel yazılımcı olarak değil de matematikçi gözünden problemlere yaklaşmak tartışmak, çözüm için yapılan algoritmaları paylaşıp bu algoritmalar üzerinde analiz yapmak, birbirimize yardımcı olmak, yardımlaşmak, ilgilenen öğrenciler için hocalarımız için eğlenceli ve öğretici olabilir diye düşündüm bugün. Sizce de böyle bir şey başlatmalı mıyız?

Serbest kategorisinde (470 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 544 kez görüntülendi

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Bence cok guzel olur. Project Euler disinda Xena Project de ilginc gorunuyor. Bir kanit asistaninda lisans calculus dersinin tamamini formal bir bicimde yazmaya calisiyorlar. Turkce bir versyonunu da biz baslatabiliriz.

(1.6k puan) tarafından 
1 beğenilme 0 beğenilmeme
Harika bir fikir. Çok çok güzel olur. Soru cevap ve tartışma için de uygun. Uygulamalı bilgisayar bilimleri alanında project-euler etiketiyle başlayalım.
(1.8k puan) tarafından 
Degeri 4 milyonu gecmeyen cift fibonacci sayilarinin toplami nasil bulunur?
20,207 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,896,123 kullanıcı