Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
409 kez görüntülendi

$$(\forall n\in\mathbb{N})\left(x>1-\frac{1}{n}\right)\Rightarrow x\geq 1$$ olduğunu gösteriniz.

Lisans Matematik kategorisinde (11.4k puan) tarafından  | 409 kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Teorem (Arşimet özelliği): Her $x\in\mathbb{R}$ için $x\leq n$ olacak şekilde bir $n\in\mathbb{N}$ vardır.

$$\left[(\forall n\in\mathbb{N})\left(x>1-\frac{1}{n}\right)\Rightarrow x\geq 1\right]\equiv \left[x<1\Rightarrow (\exists n\in\mathbb{N})\left(x\leq 1-\frac{1}{n}\right)\right]$$

$x<1$ olsun.

$x<1\Rightarrow 1-x>0\Rightarrow \frac{1}{1-x}>0\overset{\text{Arşimet Özelliği}}{\Rightarrow} (\exists n\in\mathbb{N})\left(\frac{1}{1-x}\leq n\right)\Rightarrow (\exists n\in\mathbb{N})\left(\frac{1}{n}\leq 1-x\right)\Rightarrow (\exists n\in\mathbb{N})\left(x\leq 1-\frac{1}{n}\right).$



(11.4k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
$a,b\in\mathbb{R}$ ve $a<b$ olmak üzere $$(\forall n\in\mathbb{N})\left(x>b-\frac{b-a}{2n}\right)\Rightarrow x\geq b$$ olduğunu gösteriniz.
0 beğenilme 0 beğenilmeme

$\mathbb N $ ile pozitif tamsayılar kümesinin belirtildiği anlaşılıyor. Burada anlaştıktan sonra farklı bir yol deneyelim:


Eşitsizliğin her $n$ pozitif tam sayısı için doğru kalmasını sağlayan $x$ değerlerinin en küçüğünün $x=1$ olduğunu iddia ediyoruz. Verilen eşitsizlikte $x=1$ yazarsak $1 > 1-\dfrac{1}{n}$ olur ki bu eşitsizliğin her $n \geq 1$ tamsayısı için sağlandığı açıktır.

Şimdi $x$ yerine $1$ 'den daha küçük bir gerçel sayı gelemeyeceğini gösterelim. Aksini iddia edelim ve bir $\epsilon > 0 $ sayısı için $x=1-\epsilon $ (elbette sabit bir değer) olsun ve $x > 1- \dfrac{1}{n} $ eşitsizliği her  $n$ pozitif tam sayısı için doğru olsun. (Bakalım gerçekten olabiliyor mu?)

Bunun için $1-\epsilon > 1- \dfrac{1}{n}$ olması gerekir. Bu ise her $n$ için $\dfrac{1}{n} > \epsilon $ olması demektir. Fakat $\epsilon >0 $ sayısını $0$'a ne kadar yakın ve ne kadar küçük seçersek seçelim $\dfrac{1}{n} < \epsilon $ olmasını sağlayacak yeterince büyük bir $n$ doğal sayısı her zaman bulabiliriz. Yani daima $\dfrac{1}{n} > \epsilon $ olamıyor.

Böylece $x$'in $1$'den daha küçük seçilemediği de ispat edilmiş oluyor. O halde $x \geq 1$ dir.

(2.6k puan) tarafından 
20,208 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,897,570 kullanıcı