Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
675 kez görüntülendi

Bu tanım işini hiç anlamafım matematiğim de çok iyi degildir. Lutfen bana anlayabileceğim en iyi dilden anlatın. mesela seçtiğimiz deltayı epsilona neden eşitlemek icin uğraşıyoruz bu aradaki işlemleri nasıl oluyorda küçük eşit olarak kokayca geçiştirebiliyoruz.

Lisans Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından  | 675 kez görüntülendi
Tanımı adım adım tekrar tekrar incelemenizi tavsiye ederim.

Amaç eşitlemek değil tabi. Limitin "tanımı itibariyle" ikisini birbirine bağlamaya çalışıyoruz. Fakat önemli bir nokta şudur. Analizde (ve matematiğin diğer branşlarında) her ne kadar semboller kullanılıyorsa da aslında kuvvetli bir muhakeme mevcuttur. Yani, kalkülüsteki gibi, bir uçtan başlayıp belirli prosedürleri uygulayıp sonuca ulaşmak şeklinde olmuyor. Belki bu yüzden anlayamıyor olabilirsiniz.

Bir diğer nokta... Siz başta bir pozitif $\varepsilon$ seçiyorsunuz ve buna uygun olan bir $\delta$'nın varlığını gösteriyorsunuz. Kabaca söylersek, $\delta$'yı $\varepsilon$'a bağlı olarak buluyor, bulmaya çalışıyorsunuz. Bunu genelde $\delta(\varepsilon)$ şeklinde belirtiyoruz. 

Matematik Dünyası dergisinin ilgili sayılarını incelersen gerçekten çok ayrıntılı anlatımları bulabilirsin. Sanırım "Analiz" kapak konulu sayılar olmalı.
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,916 kullanıcı