Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
841 kez görüntülendi

Amacım yüksek lisans yapmak isteyen arkadaşlarımız nasıl bir yol izlemeli / nelere dikkat etmeli?. Yararlı olacağını düşünüyorum.

Öncelikle Ben Amerikada ve İngiltere'deki üniversitelerde yüksek lisans yapmak için biraz araştırma yaptım .Ancak Amerika ve İngiltere'de malumunuz yüksek lisans ücretleri Türkiye'de ev alınabilecek bir paraya denk göründü. Sonra Avrupaya döndüm .Avrupa da  Almanya ücretsiz denebilecek kadar az bir miktar para isteyen  devlet üniversiteleri mevcut.Ayrıca üniversitelerde İngilizce olarak eğitim verenlerde mevcut (Yüksek lisans olarak). Sonra üniversitelerin kadrolarına baktım.İstediğim alanda ilerlemek için o alan üzerinde çalışmış olanlar daha iyi olacak diyerekten didik didik inceledim.Baya uğraştım ama pek sonuca varamadım .Sonuca varmadım derken üniversiteyi seçerken neye dikkat etmeliyim.Hangi üniversiteler matematik fakültesi olarak daha iyi.Burada ki iyi ne anlama gelmektedir. İyi derken sağlam bir kadro mu ? Son çare olarak gidenler var ise onların ağzından , yok ise daha önce araştırıp bilenler var ise bilgi almak istedim. 


Serbest kategorisinde (71 puan) tarafından  | 841 kez görüntülendi
O paraları kendi cebinden vermiyorsun, okul karşılıyor. Üzerine bir de para veriyorlar. Doktora ciddi bir iş.

 Matematik fakültesi yoktur da, matematik bölümleri vardır. Tabii, kime göre iyi? İyi'nin tanımını yapabilmek için hangi konu üzerinde çalışmak istediğini belirtmelisin. Belki çalışmak istediğin konuda MIT iyi değildir ama Bonn iyidir, gibi.

Yukarıda cebinden para çıkmıyor dedim ama dil sınavı için ayrı, GRE için ayrı, her okula başvuru için ayrı para ödüyorsun. Doların şimdiki durumunu göze alırsan, başvurduğun okul sayısına bağlı olarak, bir 3000-5000 lira sadece Amerikan okullarına başvuruya gidiyor. (Gidenlerden duyduğum kadarıyla tahminim).

Anlamadığım şey o paraları vermiyorsun derkenki kastınız nedir ? 

Her bölümün belirli bir lisansüstü öğrenci alım bütçesi var. Zira lisansüstü öğrencisine ihtiyaçları var. Hem projeler için, hem de ders yükü için (Kuzey Amerika özelinde). Sen kabul aldığında senin okul ücretini (tuition) okul bu bütçeden karşılıyor. Üzerine bir de sana orada hayatını devam ettirebileceğin kadar para veriyorlar ve asistanlık vs görevlerin oluyor. 

Bazen seni kabul ediyorlar ama para vermiyorlar, o zaman zaten gitmiyorsun. Onu kabul edilmemiş gibi yorumluyorsun. Zira dediğin gibi çok büyük bir para uluslararası öğrenci tuition'ı.

Bir de bazen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden burs alıp gidebiliyorsun. Onu tam bilmiyorum ama yapanlar var. Ama açıkçası tavsiye eder miyim, bilmiyorum. Yapan biri varsa yorumlarsa daha iyi olur. 

Ekonomik kısmı geçip asıl soruna dönecek olursak, evet sağlam kadro önemli. Ama sağlam kadro derken ne kastediyoruz o önemli. Kabarenin dediği gibi. Bence ideal olanı çalışmak istediğin konuda iyi bir araştırma grubuna sahip olan bir bölüme gitmek. Araştırma grubundan kastım birkaç hoca, birkaç postdoc ve senin haricinde birkaç lisansüstü öğrencisi. Etkileşim önemli, takıldığın yerde soru sorabileceğin birden fazla insan olabilmesi güzel bir şey. Böyle grupların olduğu yerlerde genelde haftalık seminerler de oluyor. Bu yeni araştırma konularını keşfetmek için güzel bir fırsat oluyor. Bir de aynı konuda birden fazla problem üzerinde çalışan bir grubun içerisinde yer almak da önemli, sana seçme şansı vermesi bakımından. Eğer senin alanında çalışan tek bir hocanın olduğu bir bölüme gidiyorsan, o hocanın sana yapmanı söylediği şeyi yapmak zorunda kalabilirsin, istemeyerek de olsa.

Ayrıca ne kadar yararlı olur bilemem ama şu da bir yöntem olabilir: Kendi çalışmak istediğin konuya yakın düzenlenen konferansların, workshopların olduğu bir liste vardır mutlaka. O listeyi bul. Konferansların günlük programlarına, kimin ne konuda konuşma yaptığına bak, kimin katılımcı olduğuna bak. Burada sürekli gözüne çarpan kişiler büyük ihtimalle bu konuda en aktif olan kişiler olacaktır. Ve aktiflikleri ne kadar çoksa, büyük ihtimalle öğrenci kabul etme oranları da o kadar çok olacaktır (bunu tamamen ben uydurdum şu an, sağlıklı bir yorum olmayabilir.).

Değerli yorumlar için çok teşekkürler özgür bey. 

20,255 soru
21,783 cevap
73,444 yorum
2,276,965 kullanıcı