Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
928 kez görüntülendi

Kendi dusuncelerim:

Algoritmalarin karmasikligi (complexity): Bunun icin buyuk/kucuk $\mathcal O/\mathcal o$ kullaniyoruz ve bunu hesaplayabilmemiz icin limit onemli.  Algoritmalarin kullanisligi, polinomsal, ussel ya da yari-ussel olmasi gibi bilgileri bu sekilde elde ediyoruz. Bunlar da bize bir sonuca ulasip ulasamayacagimiz hakkinda, suresi hakkinda bilgi veriyor. Bu da algroitmamizin yarari hakkinda onemli bir bilgi. Bazi sifreleme algoritmalarinda ise polinomsal sifreleme, cozme, kullanma ve ussel ya da yari-ussel kirilamama bu sekilde hesaplaniyor ve bunlarin guvenliginden emin olunabiliyor.

Olasilik ve istatistik hesaplari da bilgisayar bilimde onemli, bunlari uygulayabilmemiz icin cok degiskenli kalkuluse ihtiyacimiz var.

Ayni sekilde optimizasyon teknikleri ve grafik cizimlerinde de (analitik geometri gerekli) kalkulus derslerine ihtiyac duyuluyor.

Bilgisayar bilimcileri bu kullanma alanlarini daha detayli paylasabilir mi?

Teorik Bilgisayar Bilimi kategorisinde (25.3k puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 928 kez görüntülendi

Matematiksel olgunluk kazanmak için.

Bunu X bolumu neden su dersi aliyor dedigimizde "su dersin olgunlugunu kazansin" diye diyebiliriz. Cok genel bir yorum oldu bu.

Bu durumda su hakli olarak sorulabilir: neden matematiksel olgunluk kazanmamiz gerekli?

O zaman bu soru şu kapıyı açmaz mı, neden matematik eğitimi gerekli?

Yorumumu senin yorumun uzerinden yapmistim: "Matematiksel olgunluk kazanmak için."  Sadece boyle soylersek acmaz mi anlaminda... Bence acar. Yani neden matematiksel olgunluk. 

Bunlarin sebepleri yukaridaki gibi verildiginde gerekli oldugu anlasilir. Ben tam veremedim ama sadece Karmasiklik kismi icin bile limit ogrenmemiz gerektigi asikar.

Bilgisayar biliminde önemli teorik konular var ve birçok önermeler, fikirler matematiksel argümanlar kullanılarak kanıtlanıyor. Bu yüzden de matematiksel olgunluk kazanmak için bilgisayar bilimi eğitimi görenlerin kalkülüs, lineer cebir, mantık vb. dersleri alması gerekir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Veri bilimi için konuşacak olursam, öğrenme algoritmalarının büyük kısmında bir optimizasyon sorusu çözmek gerekir. Optimizasyon işinin temelinde de kalkülüs yatar.
(1.8k puan) tarafından 
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,943 kullanıcı