Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
433 kez görüntülendi

\begin{align*} & xy+z^{2}-4z=-5\\ & x+2=y\\ & x+y+z=?\end{align*}

Orta Öğretim Matematik kategorisinde tarafından 
düzenlendi | 433 kez görüntülendi

sorunun başlığını ve kategorisini soruya uygun düzenler misin

Başlığı ve kategorinizi düzeltin lütfen. Uygun olmayan sorular ve yanıtları silmek zorundayız.

Merhaba sayın Alper hocam,

Şunu merak ediyorum. Önce @sayın hülya'nın sonra da sizin soru sahibine yönelik olarak "soru başlığını ve kategoriyi düzeltin" şeklinde bir uyarınız var. Ben cevapsızlara bakarken  soruyu ve dolayısıyla yorumları şimdi gördüm. Soru bundan $4$ saat önce sorulmuş. Sizlerin yorumları ise bundan $2$ önce yapılmış. Ancak $50$ dakika önce soru sahibinin bir düzenleme yaptığı anlaşılıyor. Bu düzenleme sizlerin yaptığı uyarıya istinaden mi yapıldı? Yoksa kendisi bir değişiklik yapma gereği duyduğu için mi yapıldı, anlaşılmıyor. Sorunun ilk sorulduğu halinin bir yerlerde olması sanki iyi olur gibi. 

 Bir de; siteye yeni giren hemen herkese sizin de, benim de,soruyu ilk gören hemen herkesin,soru sahibine yönelik olarak,site hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığına ve sorusunu nasıl soracağına/yazacağına ve takıldığı yeri bize yazmasına ilişkin uyarılarımız oluyor.Bunu benim gibi hemen herkes bıkmadan usanmadan yapıyor. Ama buna da bir çözüm bulunması gerekiyor diye düşünüyorum. Örneğin bu uyarılar bir yerede olur. üye olacak ya da soru soracak kişi bunu okumadan üye olamaz.Böylece özellikle orta öğretim öğrencilerinin sorduğu sorulara her seferinde bu uyarıları yazmak zorunda kalmayız.

Son bir durumda, uyarılara uzun süre hiç cevap gelmiyor. Adam soruyu yazıyor ve unutuyor. Bu tip sorularda cevapsızlarda kalıyor ve çok sık bakılıyor. Bu da onun görüntülenme sayısını arttırıyor. Bunun için de belki bir süre kısıtlaması getirilebilir diye düşünüyorum. 

Zamanınızı çok aldığımı biliyorum. Sabrınız için çok teşekkürler. Selam ve saygılar...

Yoruma fiili ya da sozlu olarak donmeyen kisi soruyu pek de "sallamiyor" demektir. Boyle kisilerin sorularinin cozmemek gerektigini dusunuyorum. 

Sayın Mehmet Hocam şu an zamanım kısıtlı olduğundan size kısa bir yanıt vereceğim kusura bakmayın. Sitenin bahsettiğiniz türden sorunları var ve bunların çözümü teknik içerikli olduğundan beni aşıyor; editör olarak ancak kuralların uygulanma durumunu zamanım elverdiğince izlemeye çalışıyorum.Gözümden kaçmazsa problemli iletileri siliyorum ve bunlar gerçekten burayı bir çöplüğe çeviriyor. Üstteki sorunun sahibi uyarılar üzerine düzeltti sanırım. Geniş bir vakitte bunları tartışalım ve Salih Hoca'ya iletelim inşallah. Saygılarımla.

Tamam hocam.Sanıyorum Salih hocada takip ediyordur.Teşekkürler.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

$y=x+2\Rightarrow x(x+2)+z^2-4z=-5\Rightarrow x^2+2x+z^2-4z+5=0$

$\Rightarrow (x+1)^2-1+(z-2)^2-4+5=0$

$(x+1)^2+(z-2)^2=0\Rightarrow x=-1,y=1,z=2$  olur. İstenen de $x+y+z=2$ dir.

(19.2k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

cevap için teşekkürler.. 

soru tarafımdan 2 sefer düzeltilmiştir.. 

katagori orta  seçmeme ragmen düzeltme istendi benden..lise 11 sorusu 

soruyu toplamları o olacak şekle kadar getirmiştim ama hep çarpımı o olursa sonuç o olur toplamları o olursa tek tek 2saide o olur diye düşünmemiştim.. 

Önemli değil,başarılar dilerim.

20,259 soru
21,785 cevap
73,456 yorum
2,333,249 kullanıcı