Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4.7k kez görüntülendi

$x=-1$ için 

$P(-1) = -a - b +4=0$

$a+b =4$

diğer taraftandan $b$ ye ulaşamadım türev aldım ama çıkmadı

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (2.1k puan) tarafından  | 4.7k kez görüntülendi

$\begin{align*} & P'\left( x\right) =2ax+b\\ & P'\left( -1\right) =-2a+b=0\\ & b=2a\end{align*}$ olur, buradan a ve b ye ulasabilirsin

Ve -a yerine a olucak :)

hocam orda parantez yok -a olması doğru değil mi ?

Hayir bak x yerine katacagin ifadenin karesini alacaksin yani - yi de kapsar

Bu Soruya Bakabilirmisiniz acaba fark ne ?

Diger soruda $x^2$ ifadesinin yerine -3 yaziyorsunuz direk, yani kare alma islemi yok -3 e esitmis o ifade.  Bunda ise $x^2$ yerine -1 yazmiyoruz ki x gordugumuz yerlere -1 yaziyoruz ve o ifadenin karesini aliyoruz ve 1 olur. Cevap 12 degil mi?

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

ikisi de ikinci dereceden,  sabit terimleri de baza alirsak $$P(x)=4(x+1)^2=4x^2+8x+4$$ olur.
Not: $a=0$ olursa $P$ ikinci dereceden olmaz, fakat bu durumda bolunme de saglanmaz. Dolayisiyla $a\ne0$ olmali ve $P$ de $x$ degiskenine bagli ikinci dereceden bir polinom.

(24.5k puan) tarafından 
18,560 soru
20,846 cevap
67,929 yorum
19,291 kullanıcı