Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
641 kez görüntülendi

Mathoverflow'da boyle bir soru var: link. Soruda "supersingular"in ne demek oldugunu ve supersingular asallar ile supersingular egrilerin isliskisini soruyor.

Orada bir kac aciklama var ama bu soru hakkinda Matematik Kafasi sakinlerinin fikirlerini de merak ediyorum. Benim sorum da su sekilde: Supersingular egri (eliptik ya da hipereliptik degil sadece, genel egri- abel varyetelerde de tanim var ise, en genel manada) dedigimizde, neden supersingular diyoruz, bunu ozel kilan nedir, neden bu supersingular ismi verilmis, tarihce bakimindan bu isim hangi tanimlara denk gelmis.

_______________________
Ek: Vakti olmayan fakat bir kitap ya da makaleden guzel bir aciklama ya da ise yarar bir seyler oldugunu bilen kisiler yoruma bunlarin ismini/linkini verebilirse de makbule gecer.

Ek 2: Daha tez yazmama zaman var fakat tezime bu egriler ile ilgili aciklamalar ekleyecegim, kendi kafamda en azindan kullandigim tanim ve islevleri bakimindan yazabilecegim aciklamalar var. Istegim mumkun oldugunca anlamli bir aciklama eklemek. 

Akademik Matematik kategorisinde (25.3k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 641 kez görüntülendi

Bu kavram ile ilgili 2 tane teori mevcut vikipedide ve onların linki de https://en.wikipedia.org/wiki/Supersingular_prime_(moonshine_theory) ve https://en.wikipedia.org/wiki/Supersingular_prime_(for_an_elliptic_curve) dir bu iki link umarım bu kavramın anlaşılmasını sağlayacaktır.

S. D. Galbraith, Supersingular curves in cryptography (bağlantı)... Sorularının cevapları tam var mı, emin değilim. Sen bir bak istersen:)

Biliyorum bunu. Benim icin tanimi link'teki Teorem 6. Nokta sayimi bana daha rahat geliyor, tabi Artin-Scheier icin, iz'e (trace) denk geldiginden.

Bu da kavramın tarihçesiyle ilgili Ke-Zheng Li, Frans Oort, Moduli of Supersingular Abelian Varieties adlı kitaptan bağlantı... (kesin biliyorsundur ama yine de yaziyim dedim).

Sen yine gordukce/aklina geldikce ekle abi, hengame zamani her sey unutulur :)
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,919 kullanıcı