Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
952 kez görüntülendi
Lisans Matematik kategorisinde (37 puan) tarafından  | 952 kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
A={a} tek elemanli bir kume ve R={(a,a)} bagintisi olsun. Bu ornek yazilan sartlari sagliyor. 
Biraz daha dogal bir ornek dogalsayilar kumesi N ve R=N×N.
En genel haliyle bos olmayan herhnangi bir A kumesi ve R=A×A yazilan sartlari saglar.
(46 puan) tarafından 

ilk paragraf durumu sağlarken ikinci paragraftaki "boş olamayan herhangi bir küme" ibaresi "herhangi  tek elemanlı bir küme" düzeltmesiyle doğru olacak kanısındayım. Ne dersiniz ?

elbette boş olmayan bütün tek elemanlı kümeler için doğru. O zaten verdiğim ilk örnek. Boş olmayan herhangi bir A kümesi için R=A×A bağıntısı ile de doğru. yR(x,y)yR(x,y) ifadesi y¬R(x,y)yR(x,y) ifadesine denk. Veya ile bağlanan bu ifadenin ikinci -yani yR(x,y)- kısmı her xA için doğru (R=A×A aldığımız için). Yani x(R(x,y)yR(x,y)) ifadesi doğru.

R=A x A ifadesi A kümesin birden fazla elemanı olması durumunda yanlış olacağından dolayı diyorum A kümesi ille de tek elemanı  olması gerekmeyecek mi. Öyle olunca da "Herhangi bir küme"" ifadesi yerine  "tek elemanlı herhangi bir küme" demek daha doğru olmayacak mı?

"R=A×A ifadesi A kümesi birden fazla eleman olması durumunda yanlış olacağından" derken ne kast ettiğiniz anlayamadım doğrusu. R bir bağıntı değil mi? Tanım gereği herhangi bir A kümesi üzerindeki bir bağıntı A×A kümesinin bir alt kümesi değil mi? Bu durumda A×A da elbette A küemsi üzerine bir bağıntıdır. "Koordinatları" A kümesinden olan bütün sıralı ikilileri alıyorum bağımtım olarak. Yani A kümesinin herhangi iki elemanı birbiri ile bağıntılı olacak. A neden tek elemandan oluşmak zorunda olsun ki?  

Benim sorumda somut bir model arayışı vardı. Mesela "(1,=)" böyle bir model sorumun somut örneğini karşılar. fakat "(N,=)" ifadesi sağlamaz çünkü ikinci ifade N'nin elemanı olan herhangi x ve y ler için "X her ne olursa olsun bazı y lere eşit ise tüm y ler tüm x lere eşittir " yani "ise" ifadesinin sağ tarafının doğru yapan her önerme tüm ifadeyi doğru yapar. Ki sizde böyle söylemiştiniz zaten. Ama bahsettiğiniz örnekteki A kümesi somut bir örnek midir? R nasıl bir bağınıtıdır ki R=AxA daki A nın herhangi iki elemanı için yukarıdaki önermeler doğru olsun. Sorum somut bir yapı üzerineydi. 

Elbette (N,=) istediginiz sartlarin somut bir modeli degil. Lakin benim onerdigim model de bu degil zaten! Sizin de yazdiginiz gibi R bagintisini esitlik yani {(x,x):xN}N×N alirsaniz bahsettiginiz onerme dogru olmaz. Fakat dedigim gibi benim bagintim zaten bu degil.


A yerine istediginiz herhangi bir kume alin, yeter ki bos olmasin (mesela N,Z.R,C,...), R bagintisi da {(x,y):x,yA} olsun. Bu baginti verdiginiz sartlari sagliyor ve A×A kumesinden baska birsey degil. 


Sanirim A×A bagintisinin esittir, kucuktur, kucuk esittir falan gibi alisildik bir adi olmadigi icin yardigiyorsunuz. R=A×A bagintisi tam olarak A kumesinin herhangi iki elemani icin R(x,y) kosulunu saglayan bagintidir. Bir baska deyisle A×A kumesi x ve y, A'nin elemanlari olmak uzere butun sirali (x,y) ikililerini icerene kumedir. Bu da bir bagintidir.

"∀xyRxy" gibi bir sonuca varıyorsak öncüllerden bu sizinde söylediğiniz gibi

her bağıntı için zaten doğrudur. Aradaki anlaşmazlık sadece "somut örnek " 

tartışması ben alışılmış bir bağıntı peşindeydim. Zahmetiniz için teşekkürler. 

0 beğenilme 0 beğenilmeme

"xyR(x,y) ve x(yR(x,y)yR(y,x)) oncullerinden xyR(x,y) sonucuna mantiksal olarak variriz" onermesinden dolayi A×A disinda herhangi bir bagintin bunu gerceklemesi mumkun degil. xyR(x,y) ifadesinin dogrulugu direkt olarak A×A bagintisini veriyor.

(46 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
20,314 soru
21,868 cevap
73,590 yorum
2,865,848 kullanıcı