a pozitif bir gercel sayi olsun. a1=a ve n≥1 icin an+1=aan olsun. Diyelim ki liman=L olsun. Bu durumda liman+1=L olur. Dolayisi ile aL=L olur.
L≥0 olmasi gerektigini ve L≠0 olmasi gerektigini hemen goruruz. Ikisi de basit cikarim. Buradan L>0 oldugunu biliriz. Her iki tarafin pozitif olan 1/L kuvvetini alalim. Bu durumda a=L1/L olmali olur.
Var oldugunu kabul ettigimiz L pozitif bir gercel sayi. Bu nedenle y=x1/x fonksiyonunu pozitif gercel sayilar uzerinde inceleyelim.
Turevi incelendiginde (Basar'in cevabina bakabilirsiniz) bu fonksiyon:
(0,e) uzerinde artan
(e,∞) uzerinde azalan
oldugunu goruruz ve surekli olan bu fonksiyon x=e noktasinda maksimum degerini alir. Bu goruntu degeri ise e1/e
olur. Bu deger yaklasik olarak (wolfram-link) 1.444667861009766 degerine esit. (cok onemli olmasa da). Buradan √3=u1/u olacak sekilde bir u gercel sayisi olamaz diyebiliriz cunku her x∈R+ icin x1/x≤e1/e<√3 olur.
Kok iki ornegine donersek √22=2 ve √24=4 ayni anda saglaniyor. (Baska saglananlar da olabilir aslinda ama olamaz. Once artip sonra azalan bir surekli fonksiyon zaten en baba iki tane ters goruntuye gider).
Limit var mi yok mu bunu da bilmiyoruz bu arada. Fakat limit var ise 2 ya da 4 olmak zorunda.
Sav: Limit vardir ve 2 degerine esittir. (a=√2 aldik).
Ispat: (Kisa ispat. (1) ve (2)'yi gostermek kolay fakat gostermeliyiz. Bunu size birakiyorum).
(1) an artan bir dizi.
(2) an≤2 saglanir.
Dolayisi ile monoton yakinsak teoremi geregi bu dizinin bir limiti L vardir ve ustten 2 ile sinirli oldugundan L≤2 saglanir. Dolayisi ile L=2 olmali.