\def\Hom{\mathrm{Hom}}
USTUZAYLAR
Soru ilk haliyle dogru iken benim yorumlarim yuzunden yanlis oldu. Su anki haliyle M uzerinde bir cebir yapisi oldugunu da kabul ediyoruz: M_i M_j dedgimiz an orada carpma var demis oluyoruz. Oysa sadece bir vektoruzayi olarak gormek istiyoruz. biz M'yi.
Tanim: M bir vektoruzayi olsun. Eger M'yi M = M_0 \oplus M_1 seklinde ayristirabiliyorsak M'ye ustuzay diyoruz.
Benim yorumlarda sordugum soru: Burada "\mathbb{Z}/2\mathbb{Z}'nin etkisi ne?". Buna iki cevap verilebilir:
1. Yok. (Bu cevap dogru sayilabilir ama Ozgur'u tatmin etmedi.)
2. C'yi C \oplus 0 ile ozdeslestir ve \mathbb{Z}/2\mathbb{Z}-dereceli halkalar kategorisinde gor (dereceli halkayi asamali halkaya tercih ettim (graded ring)). M'yi de C uzerine \mathbb{Z}/2\mathbb{Z}-dereceli modul olarak gor. Bu beni tatmin ediyor cunku ustuzay kategorisinde morfizmalarin derece koruyan vektor uzayi morfizmalari olmasi gerektigini anliyorum. Yani \mathbb{Z}/2\mathbb{Z} etkisi var! Genel olarak dereceli vektor uzayinin boyle tanimlandigi bir yer gormedim ama boyle algilanmasinin daha dogru oldugunu dusunuyorum. Dereceli moduller, dereceli vektoruzaylarindan daha once tanimlanmali.
Daha guzel tanim: \mathbb{Z}/2\mathbb{Z}-dereceli vektoruzaylarina ustuzay diyoruz. (Bu tanim yukaridaki tanimla ayni, ama bu etkinin varligi onemli, o yuzden soylenmeli diye dusunuyorum.)
Direkt Toplamlar: M ve N ustuzaylar ise, M \oplus N = (M_0 \oplus N_0) \oplus (M_1 \oplus N_1) ayrisimini kullanarak (M \oplus N)_0 = M_0 \oplus N_0 \\ (M \oplus N)_1 = M_1 \oplus N_1 tanimlarini yapabiliriz.
Tensor Carpimi: M ve N altuzaylar olsun. Tensor carpiminin direkt toplamla iliskisini kullanarak su esitligi elde ediyoruz:
M \otimes N = (M_0 \oplus M_1) \otimes (N_0 \oplus N_1)\\ = (M_0 \otimes N_0) \oplus(M_0 \otimes N_1) \oplus (M_1 \otimes N_0) \oplus (M_1 \otimes N_1) Bu 4 vektoruzayindan ikisini sifirinci derecede gorecegiz, diger ikisini de birinci dereceden gorecegiz. \mathbb{Z}/2\mathbb{Z} etkisinin uzerimizdeki etkisini hissederek (kelimi oyunu?) (M \otimes N)_0 = (M_0 \otimes N_0) \oplus (M_1 \otimes N_1) \\ (M \otimes N)_1 = (M_0 \otimes N_1) \oplus (M_1 \otimes N_0) tanimini yapiyoruz ve bu tanim tensor carpimina bir ustuzay yapisi veriyor.
\Hom-kumeleri: Dereceli bir uzaydan bahsediyorsak (bu uzay halka olsun, vektoruzayi olsun, modul olsun, cebir olsun), anlamli morfizmalar da dereceli yapiya saygi gosteren morfizmalar olmali.
M ve N ustuzay olsun. f: M \to N bir vektoruzayi morfizmasi olsun. Eger her i icin, f(M_i) \subseteq N_i saglaniyorsa f'ye derece koruyan morfizma diyelim. Eger f(M_i) \subseteq N_{i + 1} oluyorsa f'ye derece kaydiran morfizma diyelim. (Burada mod 2'de dusunuyoruz tabii ki.). Derece koruyan morfizmalarin kumesini \Hom(M,N) ile, derece kaydiran morfizmalarin kumesini de \Hom_{+1}(M,N) ile gosterecek olursak, elimizde ilgi cekici iki tane Hom-kumesi var: Dereceyi koruyan morfizmalar \Hom(M, N) ve dereceye saygi gosteren/dereceli yapinin varligindan haberdar olan morfizmalar: HOM(M,N):= \Hom(M,N) \oplus \Hom_{+1}(M,N) Goruldugu gibi bu ikinci uzayda bir ustuzay yapisi var. Bu da fizikseverin ilk sorusunu cevapliyor.