Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
966 kez görüntülendi
denemediğim sey kalmadı da
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (14 puan) tarafından  | 966 kez görüntülendi
Mesela neler denediniz? Yazabilir misiniz
<p><em>X=T^2 DEN ÇIKAR.</em></p>
delta formülünü biliyor musun? oradan t yi bul sonra x i
Bu platform amacı soruları çözmek değil..  kendi kendine çözmenin için yolarıgösterilir ki matematiğin öğrenmesi en güzel yoluydu.. Şimdi soruları direk çözerse sana fazla katkısı olmazdı. Hocalarımız soru sormaları sebebi ne bilip bilmediğin anlamaktır ona göre yolları gösterecektir.
Ben 12 buldum cevabını ama hocalarım dediği gibi seninde bı katkın olması gerek cidden @Faical Yacine İssaka hocam haklı benim en son soruma bak inanmazsin hocam bana okadar detaylı anlattıki kitap yazarcasina burdaki hocalarimiza işte hoca soruyu çözmüyor felan gibi düşünmeyin burdaki hocalar çok değerli bende senin gibi öğrenciyim kardeşim.

Mesela ben senin sorunu görünce şunu düşündüm kök x i yalnız birakip her tarafın karesini alıp 2 dereceden denklem elde edip ordan kökleri bulup işime yarayan koku almalıyım dedim cevap dogruu emin değilim ama bir fikrim var mesela kardesim sakın beni yalnıs anlama senin için demiyorum burdaki bı çok hoca burda bizim sorularimizi cevaplamak zorunda değil burda vakit gecirene kadar başka bir hobi belirleyip onunla ilgilenebilirler ama bizimde soruyu çözdurup kenara cekilmemiz hos bir durum olmaz konu senin içinde geçerli değil üstüne sakın alınma bende bu sitenin bir üyesiyim sana karşı kötü bir tutumum yok ben genel olarak konuşuyorum sakın kırılma bu dediklerime yinede hakkını helal et.
Çok doğru söyledın @captan :)

12 olabilir cevabi fakat emin olmalısın bu konuda

 (Matematıkte doğru yaptıysan doğru olduğun hisedersin :) )
Sen değişken değiştirme yöntemi ile mi denedin
Yukarida değişken değiştirme yöntemini kullanmissin fakat şöyle dusunelim beraber

Değişken değiştirme genelde karışık ifadelerde kullanıyorum ben ama yinede sizin dediginiz yöntemle beraber çözelim birazını ben birazını siz çözün olur mu?

$x+\sqrt{x}=6$ ise önce hangisine T demeliyiz onu bulalım $x=t$ desem diğeride $\sqrt{t}$ olur işime gelmez

Ozaman $\sqrt{x}=t$ desem ifade $t^2+t=6$ olmaz mi devamınida sen düşün yaz arkadaşım sen yorumla.
Hocam 2 .derecen denklemin kökleri 9 ve 4 çıktı köklu ifadelerinin kuralı çift dereceli köklerin içi negatif olamaz o halde 9 yazsam $3+9.3=6$ ya eşit olamayacağından $4$ u seçtim.
O yazdığın ifadesini 6 olmasını bekliyor muyduk.. Açıklaman biraz eksik tam yanlış değil..  Sebebi biraz daha düşün
Hocam ben her tarafın karesini alınca kökleri 9 ile 4 buldum burda 9 olamıyor çünku örnek verdiği ifadede 9 yazarsak denklem sağlamıyor o yüzden 4 u aliyoruz

Değişken değiştirme ile yaparsak

T Ler -3 ile +2 çıkıyor kok hiç bir çift dereceli kokun değeri negatife eşit olamayacagindan -3 u alamıyoruz o yüzden burdada t yi 2 alıyoruz zaten ikiside aynı yola çıkmış oluyor hocam:)
Abi tekrar bakar mısın?

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu Tam cevap değil Kendi kendine bulabilmen için kunlacaklarını:

İkinci dereceden deklemleri çözümü :

$ a x^2 + bx + c = 0 ; a,,b,c \in \mathbb{R} $ deklemi çözümü merak edelim.

$I$.durum : $ c = 0 ,$ ve $a,b\neq 0$ ise $ax^2+bx = x(ax+ b) = 0$ kı bunu çözmek artık çok açık.

$II$. durum : $b=0$ ve $a,b\neq0$ ise ....devamı başka bir yerden bakmadan düşün( 2 durum ayrılır o durumları da arştır )

 

$III$.durum : $a,b,c \neq 0$ olsun

$ ax^2 +bx +c =a[x^2 +\frac{bx}{a} + \frac{c}{a} ]  = a[ x^2 + \frac{bx}{a} +\frac{b^2}{+a^2} - \frac{b^2}{+a^2} + \frac{c}{a}]$ 

                           $=a[(x^2 + \frac{b}{2a} )^2 - \frac{b^2}{4a^2} + \frac{c}{a} ] = a[(x^2 + \frac{b}{2a} )^2 - \frac{b^2+ac}{4a^2} ] = 0$ 

$b^2 -4ac = \Delta $ diyelim dolaysıyla $a[(x^2 + \frac{b}{2a} )^2 - \frac{\Delta}{4a^2} ] = 0$ denklemi çözerız.

( bundan sonra  lisede  size gösterdiği (gösterceklerı) $\Delta$ yöntemi bununddan çıktı .

ve istersan sadece delta duruma göre bakman "yeterli ?")$ 

$\Delta$ ya göre de $3$ durum söz konusuydu :

$1$. durum : $\Delta < 0$   bu demek ki $a[(x^2 + \frac{b}{2a} )^2$ negatig olmuş olacak ki olamaz yani bu durum için Çözüm yok

$2$.durum : $\Delta = 0 $ bu demek ki $a[(x^2 + \frac{b}{2a} )^2 = 0$ yani $ x = \frac{-b}{2a}$  olur.

$3$.durum : $\Delta > 0$ demek ki  $\sqrt{\Delta}$ mevcut yani

$a[(x^2 + \frac{b}{2a} )^2 - \frac{\Delta}{4a^2} ] = 0 \Rightarrow (x + \frac{b}{2a} + \frac{\sqrt{\Delta}}{2a}) (x + \frac{b}{2a} - \frac{\sqrt{\Delta}}{2a}) = 0$

Demek ki bu durumda $x_1 =\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}$ veya $x_1 =\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a}$ olur.

Araştırma soru : $x_1 ,x_2  ; ax^2 +bx +c = 0$ denklemini kökleri ise $"x_1 *x_2"$ ve $"x_2 +x_2"  ; a,b,c $ cınsınden yazınız.

 

Soruna gelecek olsa $t^2 = x $ dönüşüm yapıp $x + \sqrt{x} = 6 $ denklemi yerine yazarak ikinci dereceden bir denklemi elde edeceksin... sonra kontrol et hangi durumu karşında çıkar.. $\delta$' li ise hangi kategorisinden ?.. Çözdukten sonra  $ x + x\sqrt{x} $  dekleminde $ x$ yerine $t^2$ yazacağını da unutma.. sonra cevabı bulursun.

(159 puan) tarafından 
Hocam siz cevaplamissiniz bende yorum yazdım kusuruma bakmayın İzzet benim yazdığımı umursama hocamın yazdığı ile ilgilen tekrardan kusura bakmayın hocam.
Yok hiç prıblem olmaz ya.. doğru olan kımın tarafından geldiği önemli değil... çok güzel yaptın.. ben sadece ikinci derecede denklem ve $\delta$ yöntemi göremediği için yazdım bunu.. hem de genelde bu yöntemi hep ezberletırıyorla sanki bir mantiği yok geliyordu fakat matematıkte her şeyın mantığı var...
Abi benim soruma da bakar mısn düzelttim.(Başlığı topoloji teoremi olan)
Sorunun tam olarak neyi göstermesi gerektiğini tam anlamadim... Bir kağıt üzerinde yazi sorunun düzeltme tıklayarak yükler misin
cok tesekkurler sevıyorum sızı yaaa
Abi tekrar bakarsan sevinirim.
İzzet bu sorunun çözümu hiç bir yerde yazmiyormusya bak hocam zaten baya açık bir şekilde yolu sana gösterdi cevabida sen kendin yorumlayarak yazarsan süper olur cevap olarak yaz belki başkasıda bu soruyu yapamiyordur hem sen daha iyi idrak etmiş olursan hemde belki başkasıda faydalanmış olur.
ah bı yapabılsem sadece buraya mı pankart yaptırıp bıogaz köprusunden assagıya sallandıracagım
Yapamadın mı?
hocam yok nerde ben sözel çıkıslıyım lısede mat görmedım ama sevıyorum matematıgı eczacı olmayı hedeflıyorum kendım calısıyorum ben daha ıkıncı derece denklem konusuna gelmedım nasıpse seneye sınava gırecegım sımdıden calısıyorum aslında bır senedır hazırlanmaya basladım sözel fule yakın cıkarıyorum hedefım matematıgıde fullemek
Tamam.. Matematik öğrenirken acele etme bir tavsiyem.. Önce eksiklerini iyice düşün nereden eksiğim var ilk

 

 Bence önce kök ifadeleri ve özelıklerınden anlamaya çalış.. Sonraları çözmek için çözme.  Anlamak için çöz.. Şimdilik hızlı çözmenin önemli değil anlayarak çözmeye çalış..
20,200 soru
21,728 cevap
73,277 yorum
1,888,001 kullanıcı