Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
802 kez görüntülendi

Muhakeme becerimin gelişmesi için önerebileceğiniz tavsiyeler nelerdir. Hangi yolları veya hangi kitaplara bakmam gerekir. Bir matematik problemini sözelden, sayısala nasıl çevirebilirim? Sizin bu yollardan geçerken keşke şu kitabı okusaydım veya keşke şunu yapsaydım dediğiniz şeyler varmı? Lütfen bu konuda bana tavsiyelerinizden bahsedin. Şimdiden tüm hocalarıma teşekkür ederim kolay gelsin.


Not: Yukarıda yazdığım metni "benim bir matematik öğrencisi" olduğumu göz önünde buludurarak okuyunuz.

Serbest kategorisinde (18 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 802 kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Matematik bölümü mezunu olarak benim öncelikli tavsiyem şu ki en önemli şey tanımları anlamaktır. Bahsettiğim şey öyle yazıldığı kadar kolay değil, başlangıçta biraz zor gelecektir. Buna ne kadar erken başlarsan her şeyi o kadar hızlı özümsersin. Bir tanımdaki her bir kelimenin, sembolün tanıma kattığı anlamı düşün, o kelimeyi çıkarınca veya değiştirince tanımda neyin eksileceğini düşün. Sonraki aşama olarak da bu tanımı başka nasıl ifade edebileceğine odaklan, başka şekilde ifade edemeyeceğini gördüğünde o tanımın ne kadar özel ve biricik olduğuna ikna olacaksın; eğer başka şekilde ifade edebilirsen kendi tanımını yapabildiğin için kendini harika hissedeceksin. Tanım anlama işine illa ki Matematikle de başlaman gerekmiyor. Günlük hayatta gördüğün nesneleri, olayları, durumları kendi kendine tanımlamaya çalıştığında tanım yapmanın ne kadar bilgi gerektiren, zor bir iş olduğunu anlayacaksın.

2. sıradaki tavsiyem: Gördüğün, duyduğun, karşına çıkan tüm teoremleri çürütmeye çalış. Teorem seni tamamen ikna edene kadar düşün, farklı örneklerde denemeler yap. Teorem olduğuna göre kesin doğrudur düşüncesiyle yaklaşma, doğrudan kabul ettiğinde değil çürütemediğinde o teoremin kıymetini kavrarsın.

3. sıradaki tavsiyem: İnternetten veya kaynaklardan bulduğun zeka sorularına kafa yor. Türkiye Zeka Oyunları Yarışması'na katılabilirsin mesela sağlam soruları olan bi yarışmadır kendisi.

Bunları yaptığında sadece Matematikte değil her alanda sistematik düşünmenin faydalarını göreceksin. Zamanla önüne çıkan yeni teoremler için (tanımları ve özümsediğin eski teoremleri düşünerek) teorem değil sonuç bu, ne var bunda bunu ben de derim diye düşünecek kadar donanımlı olacaksın. Bu aşamadan sonra da bol bol ispat yapmaya çalışmanı tavsiye ediyorum. Şimdiden tüm bu aşamalar için ayrı ayrı başarılar diliyorum.

(549 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

Mervekendince tavsiyelerin için teşekkür ederim ama benim sorum galiba anlaşılmamış ben teoremlerden tanımların anlaşılmasından bahsetmiyorum. Bende matematik bölümü son sınıf öğrencisiyim teoremlerle boğuşmaktan "yeni nesil sorular" adı altında yani problemler kısmındaki tavsiyeleriniz önerileriniz nelerdir demek istedim.

Ben Matematiğin özünü kavramanın kendimce yollarını söyledim. Özel olarak yeni nesil soruları anlamak, çözmek ve anlatmak istiyorsanız yine benzer tavsiyelerim olacak. Yeni nesil sorular aslında standart soruların hikayeleştirildiği sorulardan ibaret. Bu yüzden öncelikle hikayeyi anlamak gerek gerisi zaten eski tip çözüm teknikleri. Okuduğunu anlamada zorlanan öğrencilerime biraz kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Siz okuduğunuzu anlayıp çözüme geçseniz de öğrenci anlamadığı sürece bir faydası olmayacaktır. Örneğin köklü sayı soruları önceden işleme dayalı olurken şimdikiler köklü sayı kavramını tam olarak anlayıp anlamadığını (genellikle uzunluk ilişkisinden) test ediyor. Yani yine konuları tam olarak kavramaktan geçiyor. Başta ben de yeni bi sisteme geçildi biz nasıl anlayıp anlatacağız diye düşünürken gördüm ki sistem aslında biz bölüm mezunlarının öğretmenlikte çok da zorlanmayacağı bir hale geldi. Şöyle ki önceki sistemde onlarca kısayol ezberlemesi gereken öğrenci-öğretmen şimdi mantık ve temel bilgilerle (TYT için) hayli öne geçebilir. Yeni nesil soru yazarı olarak bu süreçte size tek tavsiyem son 2 yılın TYT ve MSÜ sorularını ( LGS soruları bile katkı sağlar) çözdükten sonra farklı kaynaklardan bolca soru çözmeniz. Burada kaynak tavsiyesi vermem reklam gibi algılanabilir bu yüzden Google'da aratıp en sağlam 5 kaynağı edinerek işe başlayabilirsiniz. Bazı kaynakların videolu soru çözümleri de var başlangıç için katkı sağlayabilir. Daha detaylı konuşmak isterseniz özelden ulaşabilirsiniz. Şimdiden başarılar dilerim.

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Haftada bir tane kitap bitir. Resim yapmaya çalış, eski saatleri açıp yeniden topla. Haftada bir tane kitap bitir. Parma Manastırını oku, Satre oku, Nurullah Ataç oku, Melih Cevdet'in denemelerini oku, oku. Ha, bir de, kitap oku.
(3.7k puan) tarafından 
20,280 soru
21,812 cevap
73,492 yorum
2,477,046 kullanıcı