Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
483 kez görüntülendi
Düşey yukarıya doğru 30m/s sabit hız ile çıkan balon h yüksekliğine geldiği zaman bilye serbest bırakılıyor. Hocam yukarıda belirttiğim gibi benim sorum şudur ; 
Bilye serbest bırakıldığında ilk hızı neden 30m/s olur ? Hocam mantığı ile açıklarsanız sevinirim. Çünkü ben şunu düşünüyorum. Benim elimde bilye hareketsiz, normalde bende hareketsizim ancak yere göre hızım 30m/s dir. Yere göre ben hareket ediyorum. Benim elimdeki bilyede yere göre 30m/s lik hızla hareket ediyor. Benim kavrayamadığım kısım şurasıdır. Bilyeyi elimizden serbest bıraktığımız zaman normalde hızı aşağıya doğru yer çekimi ivmesi ile artması lazımdır. Ben böyle düşünüyorum. Hocam bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Mantığını daha iyi kavrayabileceğim herhangi bir video veya sade bir şekilde anlatım yeterli olacaktır. Teşekkür ederim.
Lisans Teorik Fizik kategorisinde (123 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 483 kez görüntülendi

Bu problemde hareketi incelenen cisim top. Topun hareketini hangi referans noktasına göre incelediğin önemli burada. Yani, "topun hızı" dediğin zaman aslında hareketi tam tarif etmiş olmuyorsun. "Topun yere (veya balona) göre hızı" dersek ancak anlamlı birşey söylemiş oluruz.

Buna göre, top balonu terkettiğinde yere göre hızı, balonun o andaki yere göre hızı olacaktır. Bu yüzden de topun serbest düşme hareketinde ilk hızını yere göre hızı alıyoruz.

Topun "normalde" hıznın artması gerektiğini söylemişsin. Eğer topun ilk hızı yukarı doğru 30 m/sn ise, cisim $-g$ ivmesiyle hareket ettiğinden, önce yavaşlayacak, belli bir süre sonra duracak, durduktan sonra aşağı doğru hızlanacaktır. "Normalde" diye birşey yok yani... Aşağı doğru olan hız değil, ivmedir. Sanırım burada bir karışıklık var.

20,207 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,896,125 kullanıcı