Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
9.7k kez görüntülendi
image Şekildeki gibi aralarında 120 derece açı olan aynı düzlemdeki 5N ve 8N büyüklüğündeki iki kuvvetin bileşkesini bulunuz. 
Hocam benim demek istediğim şey aslında şudur. Bu tip soruları formül ile yapmayıp geometri ile yapmak mümkün müdür ? Eğer mümkünse bu soruyu geometri üzerinden çözebilir misiniz ? Ve geometri ile çözmek uğraştırıcı mıdır ? Çünkü bazen öyle değerler oluyor ki formül ile yapmak uzun sürebiliyor. Bu yüzden geometri ile nasıl yapabiliriz bu soruları ? Son olarak formül ile gitmek mi daha kolay yoksa geometri ile gitmek mi ? 
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (123 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 9.7k kez görüntülendi

Paralel kenar yöntemi uygulayarak kolayca çözebilirsin. Artı bir formül bilmene gerek yok. Paralel kenar yöntemini uygula bileşkeyi çiz (köşegeni) ve kosinüs teoremini uygula . Vektörler için en genel çözüm budur. Fotoğraf boyutu fazla olduğu için yükleyemedim. Anlamadıysan mail olarak gönderebilirim. 

Hocam dediğiniz gibi yapıp çözdüm. Birkaç soru daha sormak istiyorum. İlk olarak bu sorunun bileşkesini nasıl geometri ile bulabiliriz ? Çözümü mail olarak atabilir misiniz ? Cevap:14image

Hocam buradan da atabilirsiniz. Boyut fazla dediğiniz için mail olarak atar mısınız dedim. 

$\vec{F_1}$'i \vec{F_2}'nin ucuna taşıyın.

İki vektör arasındaki açının $60^{\circ}$ olduğunu görün.

Kosinüs teoremi uygulayın.

Bileşke vektörün büyüklüğünü bulabilirsiniz.

bence direk 8'Lik kısmı 5+3 diye düşünüp yapmak daha kolay :)

Hocam onu çözdüm de 2. fotoda nasıl yapabilirim ?

10'u 6+4 diye düşünüp 6 ile 6'yı 6kök3 olur sonra aradaki açımızda 30 olur. oradan da cos teoremi.

Evet bazı sorularda eşit vektörler oluşturarak çözüme daha kolay ulaşabiliriz ama mesela bu soruda 5+3 diye düşünürsek 5e5 olan vektörlerin bileşkesi aralarında 120 derece varken 60 a 60 boluneceginden R=5 olacaktır .Sonuç olarak 5 e 3 lük iki vektör kalacaktır.  Son bileske için tekrar bi işlem yapması gerekecektir.

İki vektörün toplamı, geometri ile

image

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,805 kullanıcı