Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
28.6k kez görüntülendi

Birçok kaynagi taradım ama , Geometrideki tanimsiz terimler : nokta ,duzlem , doğru ve uzay olarak verilmiş fakat bazi kaynaklarda; uzayın tanimi : bütün noktalarin oluşturduğu en geniş kümeye uzay denir . Seklinde aciklamislar. Uzay tanimli midir tanimsiz midir geometride ?

Lisans Matematik kategorisinde (39 puan) tarafından  | 28.6k kez görüntülendi

     Bu oldukça önemli bir konudur. Bütün bilimlerde olduğu gibi, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişi olan geometrinin oluşumunda da,uzun yıllar boyunca oluşmuş çoğu anonim olan kendine özgü önemli sanal yapılar vardır. Bunların bazıları NOKTA,DOĞRU,DÜZLEM(YÜZEY),UZAY diye adlandırılmıştır. Bu isimleri en azından bir kaçının ilk kez kimin tarafından kullandığı ne yazık ki pek bilinmemektedir.

    Bu kelimelerin geometride özel bir anlamı vardır. Bizde bazı şekilleri çağrıştırırlar. Sizin de belirttiğiniz gibi birçok kaynak bunların bir tanımını vermeden kullanmaktadır. Hatta bazı orta öğretim kitapları bunları "tanımsız terimler" başlığı altında vermektedir. Ama bu durum sizin gibi bir çok insana(bana da) tatmin edici gelmemektedir. 

    Bazı bilim insanları da, "canım tanımsız ise sen tanımla, olsun bitsin" yaklaşımındalar. Nitekim; NOKTA'nın boyutsuz bir şekil veya aynı düzlemdeki farklı iki doğrunun kesim yeri, DOĞRU'nun, iki tarafa doğru sonsuza kadar düz uzanan bir şekil, DÜZLEM'min de içinde here yöne doğrular çizilebilen her yönden sınırsız bir YÜZEY olduğu bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Dikkat edilirse bunlardan birisine bir tanım verilirken, tanımlanmasına ihtiyaç duyulan başka birine ihtiyaç duyulmuştur. Tanımlanmasına ihtiyaç duyulanı tanımlarken de yeniden bazı tanımlanmasına ihtiyaç duyacağımız terim/kavramlara ihtiyacımız olacaktır. Bunu ne kadar geriye doğru götürebiliriz acaba? Elbetteki bunun bir sonu olmalı. İşte o noktadaki terimleri tanımsız kabul ediyoruz. Ancak nerede ve niçin duracağımıza kim karar verecek? Bu çok önemli bir husus bence. Tabii bu ne kadar tatmin edici ve doğru, o da ayrı. 

    Ayrıca, bu terimlere/kavramlara verilecek/yapılacak tanımların çok uzun bir geçmişe sahip geometrinin kuramsal yapısına ters düşmemesi, kısa,açık ve iyi anlaşılır olması,çelişkiler oluşturmaması ve bilim çevrelerince kabul edilir olması gerektiği de unutulmamalıdır. Çünkü geometri,bizzat kendimizin oluşturduğu bir yapı/disiplin değildir. Adını bildiğimiz bilmediğimiz bir çok bilim insanının katkıları ile günümüze kadar gelmiş, gelecekte yapılacak önemli katkılarla insanlığa hizmet etmenin mutluluğu ile gelişim yoluna devam edecektir.

   Geçmişte benimde özellikle NOKTA için düşündüklerimi yazdığım bir yazıyı linke koyuyorum.

nokta.docx (0,2 MB)

20,279 soru
21,810 cevap
73,492 yorum
2,475,917 kullanıcı