Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
9.2k kez görüntülendi

Riemann toplamında sürekli bir fonksiyonun altında kalan alanı parçalanışlarla dikdörtgen alanlarıyla bulurken arada kalan küçücük parçaların boşta kalması limite geçilince sanki ortadan kayboluyor ve  alanı $[a,b]$ aralığndaki integrali oluyor $$\lim_{n\to \infty}\sum_{k=1}^n f(Z_k)Q(x_k)$$ toplamı alana eşit oluyorsa o küçük parçaların kaybolmasını iifade edebilir misiniz? Ya da eğrinin altında kalan alanın nasıl bulunduğunu açık bir şekilde ifade edebilir misiniz?

Lisans Matematik kategorisinde (1.5k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 9.2k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Elimizdeki $[a,b]$ aralığını $n$ eşit parçaya bölüp, eğrinin altında kalan dikdörtgenlerin alanlarının toplamı, yani alt integral, ve eğrinin üstünde kalan dikdörtgenlerin alanlarının toplamı, yani üst integral, bizim aradığımız asıl değerin alt ve üst sınırı. 

Kilit nokta şu ki, $n$ değerini ne kadar büyütürsek, yani elimizdeki aralığı ne kadar ufak parçalara ayırırsak, alt sınırımız o kadar büyüyecek ve üst sınırımız o kadar küçülecek. Yani asıl değerimiz gitgide daha küçük aralıklarda yaşamak zorunda kalacak.  

Bu mantıkla $n\to\infty$ durumunda, aralıklar arasındaki mesafe o kadar küçülecek ki alt integral ile üst integral arasındaki fark umursanması gerekmeyecek kadar ufak olacak. Matematiksel olarak bu dediğim, üst ve alt integral arasındaki farkın istenildiği kadar küçültülebileceği.

Özetle kaybolma diye bir şey yok aslında. İntegral bir limit değeridir ve limitte çok ama çok küçük de olsa bir hata payı vardır. Mesela $\frac{1}{n}$ dizisinin limiti $0$'dır ve hiçbir terimi $0$ değildir. Diğer yandan dizinin terimleri gittikte $0$'a yaklaşır. Hatta öyle bir yaklaşır ki, $0$'ın burnunun dibine girer tabir-i caizse. Limit budur aslında, yaklaşma.

(1.1k puan) tarafından 

O halde bulduğumuz sonuçlar illaki hata payı barındıran  sonuçlar peki burnunun dibine girme değilde burnu olduğu durumlar nasıl olacak ?

Örneğin sabit fonksiyon için alt ve üst integral hep eşit olur, şekli düşünmek yeterli. Bu durumda hiç hata payı yok.

Evet hocam fark ettim ben hata payı olmayan sonuc sanıyordum ama değilmiş birde bu sonuctan daha mükemmel bir sonuç olamaz galiba ? Farklı bir hesap belki integral değil ama daha iyi yaklaşım çeşitleri varmı bildiğiniz sayısal analizde vardı öyle şeylerde normal integralden daha güçlü birşey varmı ?

Benim pek anladığım konular değil ne yazık ki.

20,209 soru
21,740 cevap
73,314 yorum
1,924,439 kullanıcı