Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
8.3k kez görüntülendi

4 basamaklı, rakamları farklı bir sayı üretiliyor. Bu sayıyı tahmin etmeye çalışıyoruz. Tutulan sayıyla eşleşen rakam sayısı ve yerlerini doğru tahmin ettiğimiz rakamların sayısı bize söyleniyor. Böylece tutulan sayıyı bulmaya çalışıyoruz. Aşağıda örnek bir oyun gösterilmiştir. image

Oyunu en az hamle ile bitireceğimiz bir yol var mıdır? Görüldüğü üzere ben oyun stratejimi ikili gruplar üzerinden götürdüm, ilk başta bunu dörtlü gruplar ile yapmıştım.

Yine de, bence bunların ikisi de mükemmel yollar değil, hatta kendim oynarken de stratejimi uygularken yanlışlar yaptım.

Aslında bize verilen görev, bu oyunu bir yapay zeka programı yazıp çözdürmek. Yani çözümümüz algoritmik olmalı.

Dipnot: Ödev değil, sadece çalışma sorusunun bonusu olarak verildi. Asıl kısım programı yazmaktı, ki sanırım başarılı olmuşum :)

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (2.9k puan) tarafından  | 8.3k kez görüntülendi

2 seferdir 7 tahminde bitiriyorum, ama daha kısa yolu olmalı.

Daha önce bunun oyununu oynuyorduk şu şekilde. 4 basamakli bir sayı bırbırınden ve 0 dan farklı olacak sekılde . ornegın ;

$1352$ tuttugun sayı olsun 

$1279$ tahmın ettiğim sayı olsun 

sen bana şu bilgiyi veriyorsun 1 tane dogru yerde 1 tanede yanlıs yerde.bir sonraki adımlarda da devam edilip tuttugun sayıya ulasıyor. 

Biz bu oyunu kagıt kalem yazarak oynuyorduk .Min 4 tahmin max 8 tahminde ulaşıyorduk. Normalde 0 kullanmıyorduk bız 0 kullanmayınca en iyi başlangıç 1.  1234  2. adım 5678  3. adımda 9 un olmadıgı veya oldugunu gorerek devam ediliyordu.

Oynu sadece birkaç defa senin dediğin stratejiyle oynayıp sonra yukarıda bahsettiğim stratejiye döndüm. Öyle daha kolay sanki.

Ben 0123-1234-2345 diye tahminde bulunarak en fazla 10 adımda tutulan tüm sayıları kesin buluyorum. Tüm basamaklara tüm sayıları koyduğum için ve kim girince ya da kim çıkınca tutturduğum sayılar artıyor ya da azalıyor görebildiğim için bulamama ihtimalim 0. Tabii daha az hamleyle de bulduğum oluyor eğer ipuçları yeterli olursa ama daha az hamlede %100 bulunur mu bilmiyorum

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,790 kullanıcı