Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
21.8k kez görüntülendi

Merhaba ben lise 1 e gidiyorum ve ne matematik nede sayısal dersleri yapamıyorum. sözel derslerim iyidir hatta ingilizcem çok iyidir ama bu sayısal derslerde başarısız olmam Beni gercekten yıpratıyor. Ve diğer iyi olan derslerimide kötü yapıyor bütün çalışma hevesim kaçıyor. Liseyi geçememekten korkuyorum. Özel derse başladım 3 ders aldım ama hiçbirşey anlamıyorum diye bırakmak istedim. Hoca benim temelimin zayıf olduğunu söyledi 4 işlemde bile sıkıntım varmış. Ne yapacağımı bilmiyorum. Şu an mümkün olduğunca ailemle konuşmuyorum odamdan çıkmıyorum kafam dağılsın diye oyun oynuyorum başka türlü kafam dağılmıyor. Matematik ve sayısal derslere karşıda ilgim yok. Ve uzun süredir ben liseyi nasıl geçeceğim? Geçsem bile sözel hangi bölümü okuyacağım diye soruyorum kendime. İleride işsiz kalmaktan korkuyorum. Sözel bölümlerden ilgimi çekenler var başarılıda olabilirim fakat bunu okuduktan sonra ya iş bulamazsam? Ailemin maddi durumu kötü değil ve benden beklentileri var. İleride Amerikada yaşamak gibi bir hayalim var. Mesleğim önemli değil ne olursa olsun bu ülkeden gitmek istiyorum. Yabancı dile yatkınım çalışsam dahada iyi olabilirim bunda kendime inanıyorum ama matematik olmadıktan sonra üniversiteyi bile kazanamayabilirim. Ailem meslek lisesine gitmemi söylediler tercih yaparken fakat ben üniversite okumak istediğimi söyledim. Geldik ki lise düşündüğüm kadar kolay değilmiş. Şimdide keşke meslek lisesi seçseydim diyorum. Sizce ne yapmalıyım? Hayallerim var, başarılı olduğum yönler var ve bunların üzerine şimdiden birşeyler katmaya başlarsam çok daha iyi olabileceğimi düşünüyorum ve biliyorum ama matematik ve sayısal dersleri yapamadığım için notlarım çok düşük ve iş bulamama, üniversite kazanamama korkum olduğu için dahada sıkıştım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Önerisi olan varmı? (Biraz uzun yazı oldu kusura bakmayın ama iyice anlatmak istedim, yardımcı olursanız sevinirim)

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (64 puan) tarafından  | 21.8k kez görüntülendi

Korkarsan bir çözüm bulamassın, önce hayallerını ve hedeflerını tam bır belırle ve ona gore rota çiz eger eksıklıgın varsa kapatırsın nolcak en fazla 1-2 ayda kapatırsın burada da yardım bulabılırsın, en başa dön neyde eksikligin var ise utanmadan sıkılmadan yılmadan o konuyu anlamaya calıs anlamadıgın noktayı açıklayarak burada sor, hertürlü yardım alırsın :) Hiç kafanı takma gerçekten çok kolay yapılacak şeyler kendine inan ve güven, başarılar, sorularını beklıyorum...

Lise matematik müfredatı oldukça basitleştirilmiş durumda.

Yabancı dilden çok sayıda kelimeyi, sosyal derslerden çok sayıda bilgiyi aklınızda tutabiliyorsunuz.

Bu demektir ki, beyninizde sorun yok. Sadece matematiği yapamıyorum diye bir önyargınız var.

Şüphesiz, dört işlemde takılyorsanız sorun buradan kaynaklanmış olabilir. Tüm gidiş yolları doğru olsa bile sonuç yanlış olacağı için öğretmen, puan vermeyebilir.

Gelecekte iş bulmak, sadece diplomayla , okumakla olmaz. İnsanın girişimci olması gerekir.

İnsan öğrenciyken işe girmeli, mezun olana kadar iş tecrübesi edinir. Mezun olduktan sonra işe girmek  zor, torpille iş bulsanız bile iş tatmini olmaz.

Önerim, sınıfta dersi iyi dinleyin, anlamadığınız yeri sorun. Aklınızda kalması için konuyla ilgili saçmasapan bir hikaye uydurun. Değişik yerlerde çalışırsanız konu daha çok aklınızda kalır.

Beyin, değişik yerlerde yani  lokasyonlarda  (mutfak, park, yol, sınıf gibi)  öğrenilen şeyleri unutmaz.

Oyun oynamayı mümkün olduğu kadar azaltın. Sosyalleşin, Ana babanızla konuşun, Rehberlik hocasıyla görüşün. 

Oyun oynamak yerine, derslerin videolarını tekrar tekrar izleyebilirsiniz.

Kolay gelsin. Derslerinde başarılar dilerim.



Selam, ben de 11. sınıfa gidiyorum.Aşağı yukarı aynı yaşta sayılırız, biraz kendi yaptıklarımdan bahsedeyim.Öncelikle şunu söyleyeyim ki çok rahat bir şekilde toparlayabilecek durumdasın ve istersen düzenli çalışmayla netlerini çok rahat bir şekilde artırabilirsin.

9. sınıfa geçtiğimde tabiri caizse bütün yıl boyunca yattım.Yata yata sınıfı geçtim de denebilir.Denemelerde 50-60 civarlarında dolaşıyordum sıralamada.

10. sınıfa geçtiğimde işin ciddiyetini biraz kavradım denebilir.10. sınıfta sadece matematik çalıştım.Bütün yıl boyunca matematiğe ayırdığım vakit diğer derslere ayırdığım vaktin hepsinin toplamından fazladır.10. sınıfta şunu gördüm ki, matematik korkulacak ve yapılamayacak bir şey değilmiş.Hatta çok da eğlenceliymiş.(Sen de bunu yap demiyorum,diğer derslere de iyice bak ama unutma ki sınavlarda her zaman matematik kazandırır.)Daha sonra bir baktım ki matematikten iyi net çıkardıkça sıralamalar 20-25 lere çekilmeye başladı.Fakat bir sorun vardı ki diğer sayısal dersler çok da iç acıcı değildi.10. sınıfın yazında eski fizik-kimya-biyoloji konularını kapattım.Bunlar için sana teker teker öneriler verebilirim

Fizik: Fiziği yapmak istiyorsan matematik yapacaksın.Matematiği iyi olan,fiziğin %50'sini halletmiş demektir.Çünkü fizik,matematiğin yorumlanmasıyla da bulunabilir.(en azından lise düzeyinde böyle.)Yapman gereken şey konuların mantığını çok iyi anlamaktır.Fizik çözerken sorunun hepsini dikkatli bir biçimde okumanı tavsiye ederim.

Kimya: Kimya, fiziğe göre nispeten daha kolay fakat biyolojiye göre daha zor olan bir derstir.Kimya da az çok matematik bilgisi ölçen bir derstir ( bazı konularda hesaplamayı bilen yapabiliyor sadece ) sana kimya için önerim sadece o gün ne gördüyseniz onu o gün 30-40 dk tekrar etmek.Emin ol kimya kolay bir ders hiçbir sıkıntı çıkarmıyor mantığını anlarsan.Konuları dikkatli dinleyip mantığını öğrendikten sonra çok çok soru çözmeden bile denemelerde 13-12 net rahat çıkarabilirsin.

Biyoloji: Sözel ders sayılır.Ezberlemek ve yazarak çalışmak lazımdır.Bu yüzden en sevmediğim derslerden biridir kişisel olarak.Fakat sınavlardan bir önceki akşam çalışarak iyi not alınabilir bir ders olduğu için pek bir esprisi yok.Soru çöz,yazarak çalış yeterli.

Şunu da söyleyebilirim ki lisede günlük 3-4 saatini ayırırsan bu iş çok rahat oluyor.Sporunu yap,arkadaşlarınla gez dolaş abartmadan oyun da oyna bunları kısıtlama.Emin ol 10 saat oturup ders çalışmanın insana zararı daha fazla oluyor (bir süre sonra bildiklerimi de unutturuyor.)

Okuldaki arkadaş ortamını da iyi ayarla.Arkadaşlarına soru götür,onların sorusunu çöz.Soruyu anlatmak çok muhteşem bir şey akılda kalması için.

Ayrıca bu site, öğrenciler için bulunmaz bir nimet gibi adeta.Yapamadığın,anlamadığın ne varsa sorup cevabını alabiliyorsun.Ayrıca senden düşük sınıftaki arkadaşların da sorularını görüp eski konuları da tekrar etmiş olmak da cabası.

<p> Yorumlarınız için teşekkür ederim mobilden yazdığım için herkesin sorusuna ayrı ayrı cevap veremiyorum. babamla konuştum ve kendisi sonuna kadar haklı iyi olduğum derslerde bile ciddi düşüş yaşadım. Oyunlara fazla zaman ayırdığımı düşünüyor. bende kendisine katılıyorum ve bunun üzerinden gelmek için yollar arıyorum. Keşke meslek lisesi seçseydim. 3.sınıfta sözel sayısal eşit ağırlık seçiminde mecburen matematik ve benzer derslerim kötü olduğu için sözel seçeceğim ama o bölümde üniversitesi bölümü olarak iş inkanı çok az bölümler var. yurt dışında belki bu tür imkanlar daha fazla ama hayat bu ne olacağı belli değil. Okulumu seviyorum hocalarla aram iyi ve en iyisi okulaki öğrenci profili puanının düşük olmasına rağmen bana kalırsa diğer liselerden daha iyi. Şimdi mesleğe geçsem diye düşünüyorum. turizm meslek diyor babam veya dikkatini çeken bir bölüm varmı diye. fakat turizme çok meraklı değilim ama yapabilirim. Benim istediğim meslek bilgiayar ile ilgili yada oyunlarla ilgili olabilir veya benzeri. Ama işte sayısal olayı kötü. şimdi meslek lisesine gitsem orada sayısal sözel olayı yok galiba oradan devam etsem sınıfı daha kolay geçebilirim belki ama çok çalışmam lazım ve gideceğim okulun ortamını bilmiyorum. istediğim beğendiğim bölümler sayısalda ama benim sayısalım kötü. Şimdi bunu düşünmeye başladım sınıfı iyi kötü geçsem sözel seçsem hangi bölümü seçebilirim üniversitede veya seçtim kazandım diyelim ileride iş bulma durumu olacakmı. Yorumlarınız için teşekkür ediyorum cevaplarınızı bekliyorum... 
</p>

Merhaba sayın sadokingmondragon,

Öncelikle sitemize hoş geldiniz. Sizin ve diğer arkadaşların yaptığı yorumları okudum. Aslında arkadaşlar,en güzeli de lise öğrencisi olanların (ki onlar sizi en anlayanlardır) yaptığı yorumları daha fazla dikkate almalısın diye düşünüyorum. Ama benimde, senin gibi eksikliğini iyi bilen ve gelecek kaygısı yaşayan açık yürekli ve dürüst birisine bir matematik öğretmeni olarak bazı tavsiyelerim olacak. 

1.Başarı olmak için istekli olmak gerekli fakat yetmez.

2.Kararlı,sürekli,düzenli ve ihtiyacın kadar çalışman da gerekir.

3.Çalışmaya başladığında, arkadaş çevrenden gelecek (ooo ineklemeye mi başladın? kafana saksı mı düştü? v.b) dalga geçmelere asla aldırış etmemeli moralini bozmamalısın. Bizim zamanımızda da bu türden dalga geçmeler oluyordu. Sanıyorum hala daha çok var. Ama zaman; çalışarak üniversiteyi bitirip iyi bir iş sahibi olan arkadaşınızın sizi tanımamazlıktan gelmesi durumunda gerçekte çalışanın mı yoksa çalışmayanın mı inek olduğunu gösteriyor.

4.Kesinlikle ezberlemeye çalışmamalısın. Çalıştığın konuyu öğrendiğinden emin olmalısın. Bunu içinde konuyla ilgili yeterli sayıda soru çözmelisin.

5.Takıldığın yerleri asla es geçmemelisin. Okulda arkadaşlarına ve öğretmenlerine sormalısın. Daha olmazsa sitemize (zaten 7/24 bu iş için hizmet veriyor) sormalısın.

6.Başta matematik olmak üzere bütün sayısal derslerini hatta sözelleri de yazarak çalışmalısın.

7. Eğer kendine ait bir odan varsa;

    a.Çalışma masası kalorifere/ısıtıcıya bitişikyakın olmamalıdır. 

    b.Eğer sağ elinle yazıyorsan ışığın sol taraftan, sol elinle yazıyorsan ışığın sağ taraftan gelmesine dikkat etmelisin. Tam tepeden,ya da arkadan gelen ışıkta çalışma alanı yeterince aydınlık olmayacağı için kısa sürede uykun gelecektir.

    c. Çalışma sandaliyesi çok rahat olmamalıdır. Asla yatarak,uzanarak çalışmamalısın.

    ç.Çalışırken varsa TV,müzik seti, cep telefonu(sesizde değil),tablet,v.s tüm cihazları KAPATMALISIN.

    d. Çalışma öncesi çalışacağın konuya ilişkin bütün ders kitaplarını ve defterini masada bulundurmalısın. Masanda daima karalama/müsvedde  kağıdı bulundurmalısın. Yazarak çalışmayı alışkanlık haline getirmelisin.

8.Çalışmalarına tıpkı okuldaki gibi $40-50$ dakika sonra mutlaka ara vermelisin.

9.Çalışırken ne çok ac, ne de çok tok olmamalısın.

10. Kendince önemli olduğun yerlerin altını çizmeli ve gereken notları almalısın.

11. Korkunun ecel faydası yok diye bir atasözü var. matematikten ve sayısal derslerden korkmanın sebebi bilgi eksikliğinden olsa gerek. Öğrendikçe, soru çözebildikçe ve başardıkça korkunun giderek azaldığını ve yok olduğunu göreceksin.

12.ASLA NOT ALMAK İÇİN DEĞİL,ÖĞRENMEK İÇİN ÇALIŞMALISIN. 

13.Çalışırken her iki kolunu da kullanmalısın(!)

Artık okullarda eğitimden ziyade maalesef yalnızca (o da kör topal)öğretim yapılmaya çalışılıyor. 6-7 dersten zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa geçebilmektedir. Şimdi sınıf geçmek hiç mi hiç mesele değil. Yılama dan kararlı bir şekilde çalışırsan olmaması için hiç bir sebep yok.

Bir de kütüphaneye gitmeni tavsiye ederim.Haftasonları arkadaşlarla birlikte kütüphaneye gidin.Çok güzel oluyor sessiz ortam.Birlikte çalışmak da faydalı oluyor.Ücretsiz hem de.Oraya gittiğinde zaten kendini ders çalışmak zorunda hissediyorsun merak etme:D

<p> Mehmet hocam bilgilendirme için teşekkür ederim. Arkadaş ortamımda pek sıkıntı olmuyor zaten onuda seçiciyim. çevre it kopuk dolu uzak duruyorum. aslında bir dersten keyif alınca oturup çalışıyorum o sıkıntı olmuyor ama matematiğe ve onun gibi sayısal dersleri anlamakta sıkıntı çekiyorum. çoğu öğretmenim temelimin sıkıntılı olduğunu söylüyor. geçmiş senelerde öğretilenleri dinlemediğim için şimdi çok pişmanım. Keşke dinlesemişimde bu duruma düşmeseymişim. okulda kalma konusunda ise matematik hocamız hemde rehber hocamız sınıfın. kendisiyle konustum. benden en azından 3-4 soru yapmamı istedi onu bile yapamıyorum ki. Bu hafta bir çözüm yolu bulacağız gerekirse özel ders alacağım. şimdiden ipin ucu kaçarsa birdaha toparlayamam. yorumunuz için teşekkür ederim...
</p>
<p> Baykus hcoam, arkadaş çevrem çok kalabalık değil ve sınıf olarak pek öyle huyları yok. özellikle bu nesil iyice sıkıntılı, çok şımarıklar. kafa dengi insan olmadığı için pek o tarz etkinlikler yapamıyoruz yakın arkadaşlarımda o tür etkinliklere katılmaz. ben yinede yarın bir fikrimi paylaşacağım. öneriniz için teşekkür ederim... 
</p>

Daha yolun başındasın, şimdiden ipleri eline alırsan geleceğini şekillendirebilirsin.

Temelde sıkıntı varsa süratle ortaokul konuları ile işe başla.

tamsayılar,rasyonel sayılar,işlem önceliği,köklü-üslü ifadeler,orantı,denklem kurma,eşitsizlik bunlar temel konular.Bunlarla ilgili eksikleri internetten ders videoları izleyip,test çözüp giderebilirsin.Ders alacağın hocanla da önce buna yönelik bir çalışma yapabilirsiniz.

Sonrada lise1 konularına yönel.Tabi bunları yaprken ezber değil mantığını kavramaya çalışmalısın ve test çözüp,yapamadıklarını öğrenmekten çekinmemelisin.

Ek olarak "Tonguç akademinin " ders videolarından yararlanabilirsin,öğrenciler severek izliyor.

<p> Hulya hocam, özel derse başlayacağım ve matematik hocamında yardımıyla üstesinden geleceğim allah nasip ederse. diğer derslere ağırlık vereceğim ortalamayı yükseltip sınıfı rahatça geçmeliyim. öneriniz için teşekkür ederim
</p>

Aradan 3 yıl geçmiş bende şu an istemediğim halde sayısal seçtim acaba siz ne yaptınız ve memnun musunuz mesajimi görür müsünüz bilmiyorum ama yazmak istedim

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

suan nerdesiniz



(15 puan) tarafından 
20,284 soru
21,823 cevap
73,508 yorum
2,570,282 kullanıcı