Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
223 kez görüntülendi

ilk ifadedeki rasyoneli ${\frac{1-a-b}{1-a}}= \frac{1-a}{1-a}-\frac{-b}{1-a}$ düzenleyerek

  $1-\frac{-b}{1-a}$ ifadesini elde ediyorum  bu da  $20^1.20^{\frac{-b}{1-a}}$ ifadesine eşit ama sonucu getiremiyorum

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (2.1k puan) tarafından  | 223 kez görüntülendi

$60^{1-a}=\frac{60}{60^a}=\frac{60}3=20$ mesela.

bunu nereye yazacağımı bilemedim hocam. veya nasıl ilerleteceğimi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

$20^\frac{1-a-b}{1-a}=20.20^\frac{-b}{1-a}$

eşitliği kenarda dursun.

$60^a=3 \Rightarrow 60^{-a}=\frac{1}{3}\\\Rightarrow 60^{1-a}=\frac{60}{3}=20$

o halde yukarıdaki eşitliği

$20.20^\frac{-b}{1-a}=20.\left(60^{1-a}\right)^\frac{-b}{1-a}=20.60^{-b}$

olarak yazabiliriz. $60^{-b}=\frac{1}{4}$ olduğunu biliyoruz. Bu durumda

$20^\frac{1-a-b}{1-a}=20.60^{-b}=\frac{20}{4}=5$

olmalıdır.

(2.9k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş

mükemmel. :):)

Estağfirullah :) İyi çalışmalar :)

18,636 soru
20,881 cevap
68,158 yorum
19,539 kullanıcı