Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/jax.js
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.7k kez görüntülendi

SORU1:  Bir sarkacın uuznluğu 0.01m hata ile 1m pi sayısının değeri 0.005 hata ile 3.141 ve g yer çekimi ivmesi değeri 0.02 m/sn kare  hata ile 9.8m/sn kare   olarak ölçülmüştür. Periyodun hesabında yapılacak bağış hata ne kadardır?



SORU2: Dirençleri r1,r2,r3 olan 3 direnç teli paralel olarak bağlanırsa 1/R=1/r1 + 1/r2 + 1/r3 bağıntısı ile devrenin r direnci hesaplanır. r1 r2 r3 ölçülmesinde her biri için E bağıl hatası yapılmışsa r nin hesabında yapılan hatanın R old. gösteriniz?

Lisans Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından  | 2.7k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Iki farkli soruyu ayri basliklarda sorarsaniz daha guzel olur. Ben ilk sorunun nasil yapilacagini yanitlayayim.


Eger sarkacin uzunlugu L ise periyod 2πL/g olur, g yer cekimi ivmesi. Dolayisi ile periyodu π, L ve g`nin bir fonksiyonu olarak gorebiliriz, f(π,L,g) diyelim buna. n degiskenli bir fonksiyonda mutlak hatayi kismi turevlerin toplami olarak bulursunuz, yani bizim durumumuzda, π, L ve g'ye gore kismi turevlerin toplami olacaktir. Buradan bagil hata bulunur.

(1.8k puan) tarafından 
20,314 soru
21,870 cevap
73,591 yorum
2,875,352 kullanıcı