Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
4.5k kez görüntülendi

yada her doğal sayı aralarında asal iki doğal sayının toplamı seklinde yazılabilir mi?

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (14 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 4.5k kez görüntülendi

Hangisini soruyorsunuz? Baslik ile icerik farkli sorular...

Sanırım ilk sorunuz matkafasın'daki.Aslında güzel bir şey böyle sorular sormanız. Bir anımı anlatmak isterim . İlk okul 3. sınıfta sanırım (Tam hatırlamıyorum) bir gün (daha o zamanlar pisagor teoremi nedir bilmiyorum )  $3^2 + 4^2 =5^2 $ 'i buldum deyip matematik hocasına gittiğimde bana verdiği tek tepki (Link) buydu. Sordugun sorunun konusunu biraz irdelersen şununla karşılaşırsın;

$a$ ve $b$ ($a$,$b$ $\in $ $ \mathbb{Z}$)  

Eğer $a$,$b$ nin sadece $1$'den başka böleni yoksa $a$ ,$b$ aralarında asaldır.Yani ; $Ebob(a,b)=1 $ ise $a$,$b$ aralarında asaldır.

Aslında burda sorularacak güzel bir soru var. Oda şu şekilde ;

$Ebob(0,0)=?$ 

 $Ebob(0,0)=0$ $(\ 0^?)$

Ancak bu da aralarında asal olmadıgını gösterir.

Sayın ra, "sadece 1'den başka böleni yoksa yerine" $1$'den başka tam sayı böleni yoksa denilmeli. Ayrıca da $EBOB(0,0)=0 $ eşitliği doğru değildir. Ama $OBEB(0,0)=1,2,3,...$ denebilir.

$ebob(0,0)=0$ esitligi neden dogru degil ki? Hem $=1,2,3,\cdots$ iyi tanimli olmaz.

Hocam $0|0$ (sıfır sıfırı böler) doğru mu?

Dogru. Eger $b=a\cdot k$ olacak sekilde bir $k$ tam sayisi bulabilirsek, $a$ tam sayisi $b$ tam sayisini boler deriz ve $a \mid b$ ile gosteririz. 

Sav: $0 \mid 0$.
Ispat: $0=0\cdot 1$ oldugundan $0 \mid 0$.
 

Bu durumun iyi tanımlılıkla nasıl bi ilgisi var?

O zaman $0|0$ ama bölüm belirsiz olduğundan mı $\frac 00$ belirsiz diyoruz. Ayrıca $0$ her tam sayıyı tam böler diyebilir miyiz?.

@hulya, $a=1$ ve $a=2$ dersek $a$'yi iyi tanimlamamis oluruz. Bu nedenle $ebob(0,0)=1,2,3,\cdots$ iyi tanimli olmaz.

Mehmet hocam, sifir sadece sifiri boler fakat her tam sayi sifiri boler. $a\ne 0$ olunca $b/a$ biricik sekilde tanimlanir. Bu tanim(deger) da yanina ilistirdigimiz $k$ degeri. Fakat $0/0$ icin $k$ birden fazla deger aliyor. Boler demek icin $k$ degerinin biricik olmasina gerek yok. Fakat $(a,b) ;= a/b \to k$ fonksiyonu tanimlayacaksak $k$ degeri biricik olmali ya da biricik kilacak bir secim yapmaliyiz.

Fonksiyon için iyi tanımlılık şart biliyorum.Fakat bu iyi tanımlılığı sağlarken seçtiğin biricik $k$ değerini gerçekte sonsuz çokluktaki değer arasından neye göre seçiyorsun.

$(0,0)=0$ dersen bu ebobun mantığına ne kadar uyar?Sonuçta en büyük ortak böleni arıyoruz.Sonsuza giderken herhangi bir değer bulabiliriz.

Mesela $(0,7)=7$ diyebiliyoruz çünkü  7 gibi bir sınırlama var ama $(0,0)$ için böyle bir şey söyleyemeyiz.

En buyukten anladigimiz tam olarak ne olmali peki?  Mesela $5$ sayisi $25$'e tam bolunmez fakat sifir bolunur. Sifir her tam sayiya tam bolunur. Sifir'i bu baglamda kucuk kilan nedir?

Sıfırın her tam sayıyı bölmesi sence bir büyüklük göstergesi mi?

En Büyüklükten kastettiğim şey şu: $(0,0)=$bu sonuca hangi sayıyı yazarsam yazıyım her defasında +1 ekleyerek yeni bir sonuç elde edebilirim.Bu da beni bir noktadan sonra sonsuz kavramına götürür.Yani belirsizlik söz konusu..

Evet oyle. $p$-sel degerlendirmelere gore degeri en buyuk olan sifir. Hem en buyuk boleni bulurken $p$-sel degerlendirmesi buyuk olanlari secmiyor muyuz?

$p_i^{e_i}$   $a$ ve $b$'yi tam boluyorsa $p_i^{e_i+1}$  tam bolmuyorsa en buyuk ortak bolende gozuken $p_i^{e_i}$ degil mi?  ($p_i^{\infty} =0$)

($d$ ebob olsun) $d=ax+by$ olarak yazilabilir. ($x,y \in \mathbb Z$). $0x+0y=0$ her kosulda sifir oluyor. Bu da $d$ icin tek secenegin $0$ oldugunu vermez mi?

p-sel değerlendirme kavramını bilmiyorum,biraz açar mısın?

Olaya $d=ax+by$  den $0x+0y=0$ den bakarsak mantıklı geliyor ama öklid algoritması düşündüğümüzde 0 için bunu uygulayabilir miyiz? şüpheli.Çünkü teoremde 0 hariç tutulmuş.

Konuyu irdeledikçe aklıma başka sorular takıldı?

[0,0] hakkında ne düşünüyorsun? ve Negatif sayılarda obeb bulunabilir mi?



Sayın Mehmet Diyelim ki sizin dediğiniz gibi kabul edelim yani ;

$Ebob(0,0)=d $ $(d :  1,2,3,...)$ Öklit algoritmasına sonuucu olarak şunu yazabilirim. 
$ax+by=d $ olacak şekilde $x,y$ tamsayısı vardır .  Ancak $0x+0y=d$ sanırım $x$ ve $y $ bulamadık? 

Sercan hocam, eğer $a,b\in Z$ için $a|b$ ise $a\neq0$ olması ve tanımdan dolayı $obeb(a,b)>0$ olması gerekmez mi?  Daha fazla bilgi için Prof.Dr.Halil İbrahim Karakaş hocanın sayılarla ilgili videosu incelenebilir. 

Dolayısıyla $0|0$ doğru olmamaktadır. Belkide $ebob(0,0)$ anlamlı değil ya da belirsizdir.

@ra'nın belirtiği  $obeb(0,0)=0$ eşitliği de $obeb(a,b)>0$ olması gerektiğinden doğru olamaz Var sayalım doğrudur. O zaman $0.x+0.y=0$ diyofant denkleminin [ $ax+by= obeb(a,b)$ koşulunu sağlayan $(x_0,y_0)$ şeklindeki tam sayı çözümlerinin sayısı $obeb(a,b)$ kadar olduğundan] çözüm sayısı $0$ olmalıdır. Oysa bu denkleminin sonsuz sayıda çözümü vardır.


$0\mid 0$ nasil dogru olmamaktadir?  (Yukarida verdigim) Tanimindan dolayi dogrudur. Her tam sayi $0$ tam sayisini tam boler.


$a\mid b$ ile $b/a$ arasinda fark var. $a\ne 0$ oldugunda $b=ak$ icin biricik $k$ tam sayisi secenegi vardir. $a=0$ oldugunda her $k$ tam sayisi icin $0=0\cdot k$ olur. Bu da iyi tanimli yapmaz. Yukarida bundan da bahsetmisim hatta.

Sifir sadece sifiri bolebilir fakat $k$ degeri biricik degildir.

20,280 soru
21,813 cevap
73,492 yorum
2,482,926 kullanıcı