Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.4k kez görüntülendi

Bir kareyi her biri farkli kenar uzunluguna sahip olan karelere parcalayabilirmiyiz?

Kener uzunluklari tam sayi olursa cevap ne olur? Eger bu tarz kare parcalama yontemleri varsa, "su oranlar icin parcalayabiliriz" diye genellestirebilir miyiz? 

Serbest kategorisinde (25.3k puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 1.4k kez görüntülendi

Kenar  uzunlukları reel sayı mı?  

Evet. Aslinda tam sayi olanini sormak daha mantikli geldi su an bana. hatta siniflandirilabilir mi?

Bana da tam sayı olması durumu daha ilginç geldi. Çünkü sezgisel olarak reellerde çok küçük sayılarla bu yapılabilir duruyor. Tabii kanıtım yok, uğraşmalıyım. Parcalanabildiğini(!) gösterdikten sonra sınıflandırma olayına girişebiliriz.

Bana da bugun bi arkadasim gosterdi, bunu torus mobius seridi uzerinde bile yapmislar, ilginc bir soru, fakat uygulamasi var mi bilmiyorum, varsa daha ilginc olabilir.

Sorudaki manayi tam olarak cozemedim yani asil istenileni.. Soruyu su sekilde tersten dusunebilir miyiz 1*1, 2*2,..., n*n lik karelerinden herhangi birini 'bir kez' kullanarak yeni bir kare elde edebilir miyiz? gibisinden..

Evet. En az iki tane kullanarak.

Oradaki ' bir kez ' kenarlari birbirinden farkli olmasi icin kullandigin o karenin adedi bir tane olacak sekilde bi kullanim idi:) 

Ne kadar ugrastimsa da bir dikdortgen dahi cikartamadim. En son aklima altin dikdortgen geldi ama oradaki 1*1 lik kare bile 2kez kullanilir..


Ordaki en az iki de: 1 tanesi icin bariz kare olacagindan, en az iki. Anladim yoksa.. Fazla aciklama goz cikarmaz lakin.

Ugrasinca cikiyor, yapan yapmis. Epey yapmislar hatta. Benim gordugum ornekte galiba olusan buyuk karenin kenar uzunlugu 21'di, net hatirlamiyorum ama. Yani  elle cabucak bulmak icin cok da kucuk degildi.


image Benim bildiğim en az karelerle yapılan kareleme (20 den az kareyle olan kareleme olmadığı biliniyor)

Bu çizimi gördükten sonra iyi ki çözmek için kalem kağıda sarılmamışım diyorum. Bilgisayarlar yardımıyla bu tür problemler çözülebiliyor olmalı. İnsana göre bir problem değil :)

20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,991 kullanıcı