Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
1.4k kez görüntülendi

Kuvvet hareket ve momentum gibi klasik mekanik konuları deneysel verilerden yola çıkılıp yaratılmıştır.Tamam burda bir sorun yok ,peki bu adam evrensel kütle çekimi nasıl deneyleyebildi?
dünyadaki hesabını yaptı dünyanın ortalama çapı ,ağırlığı biliniyor.Ama diğer gezegenlerdede yapması gerekiyorki verileri karşılaştırabilsin ozamanki en iyi teklonoji ürünü, yine kendisinin icat ettiği bkz:Newton Teleskopu.Yahu "G" sabitinin olması gerektiğini hangi mantıkla denkleme koyabildi bu sabit çook küçük ve deneylenmesi çok zor benim aklımı alan burası işte. Bkz:G sabiti   ($6,7.10^{-11}(\dfrac{m}{kg})^2$).

$F=G\dfrac{m_{1}.m_{2}}{d^2}$

Lisans Teorik Fizik kategorisinde (7.9k puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 1.4k kez görüntülendi

Sizdeki bu bilimin doğuşuna ilişkin meraka hayranım. Keşke, özelliklede sayısal alanda kendine gelecek arayışında olan herkes bu yaklaşımda olsa. Sizin bol bol bilim adamlarının özelliklede belki matematikçilerin ve fizikçilerin  hayatını ve bilim tarihini anlatan kitaplar okumanız gerekiyor. Bilimin doğuşu zaten, hayal etme,merak etme çözüm bulma sevdası değil midir?

güzel yorumunuz için teşekkür ederim hocam dediğinizi yapıyorum zaten özellikle gauss ve euler beni çok heycanlandırıyor kitaplarını inceliyorum ,tüm zamanımı harcıyorum ama ilk önce eksik matematik bilgimi sağlamlaştırmam gerekiyor. tekrar teşekkürler saygılar hocam

Ünlü matematikçilerin hayatını ve çalışmalarını bir arada veren Türkçe kaynak bulabiliyor musun? Doğrusu bulduğun ve bildiğin kaynakları bizlerle paylaşırsan sitede bir çok kişi için faydalı olacaktır.

hocam notlarımda olması lazım birkaç gün içinde toparlayıp bir link halinde paylaşıcağım sizede ayrı olarak özeldende atarım.(görememe ihtimalinize karşın)

Richard feynmanın kitapları var (eminim şaka yapıyorsunuz bay feynman, kuantum elektrodınamıgı)
schodıngerın kıtabı var schodıngerın kedısı dıye yazarı john gribbin
stephen hawkıngın kıtaplarıda guzel 

gausun 2tane var eğri yüzeylerin araştırmaları ve cebrın temel teoremı ıcın 4ıspat dıye

 

Dünyanın kütlesini biliyorsun, çapını biliyorsun, bunlar dursun. Ay'ı ele alalım. Mesafeyi biliyorsun, ayın dönüş periyodunu biliyorsun. Oradan merkezkaç kuvvetini kütle çekim kuvvetine eşitlersen bulursun. Lakin kütle çekim kuvveti çekilenden bağımsız olabilir 1 eşitlikten ispatlayamayız kütleye eşit bir katsayı da olabilir, ama şöyle bir durum var: İkisi de birbirine kütle çekim kuvveti uyguluyor. Yani ikisinin de kütlesi işin içinde olmak zorunda. Böyle bulunmuş olabilir diye düşünüyorum sayın fotonov :)

anladim tesekkurler.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Soyle tarihsel bir cevap larak dursun. 1680 de Newton evrensensel cekim yasasini Principiada kurguluyor. Cok geometrik bir kitap bu oyle pek formul falan yok icinde. Kitapta $G$ yi hesaplamak icin buyuk bir tepenin yaninda sarkacin salinimindaki degisimlerin olculebileceginden bahsediyor ama kendisi bir hesaplama gerceklestirmiyor.  $G$ sabiti Newton in olumunden 70 sene kadar sonra Cavendish tarafindan Cavendish tartisi deneyi ile olculdu.

Aslinda Cavendish deneyi dunyanin yogunlugunu bulmak icin yapti ama $G$ de de hesaplanabiliyor. $G$ sabitine $G$ adi altinda ilk referans Cavendishin olumunden 75 yil sonra yapiliyor .
(1.6k puan) tarafından 
Eğer kuvvet 1/r^2 ile orantılı olmasaydı ay eliptik yörünge çizemezdi diye biliyorum.
20,263 soru
21,787 cevap
73,463 yorum
2,368,567 kullanıcı