Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1.9k kez görüntülendi


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (85 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 1.9k kez görüntülendi

2 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

1) $\sqrt{2}$ sayisi irrasyoneldir. (ispati basit)

2) ayni sekilde $a\sqrt{2}$ sayisi her $a \in \mathbb{Z}$ icin irrasyoneldir.

(25.3k puan) tarafından 

2. Yi nasil gosteririz kok 2 yi ispatlarsak ispat bitmis olur mu

$\mathbb{Z}$'in sonsuz elemani oldugundan.. (sifiri almamak gerekir bu arada)

2. $a \in \mathbb{Q^*}$ icin dogru hatta. $a\sqrt{2}=\frac{b}{c}$ olarak rasyonel kabul edersek $\sqrt{2}=\frac b{ca}$'dan $\sqrt{2}$'nin irrasyonelligi ile celisir.

En iyi cevap seçmeye çalışıyorum senin yanıtını ama beceremiyorum. Özellikle benim destanı yazdıktan sonra görünce baya bi süper gözüktü gözüme. Eline sağlık.

herkesın elıne saglık , hoş cevaplar.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sonsuz sayıda asal sayı olduğunu varsayalım. Her $p$ asal sayısı için $X^2=p$ eşitliğini sağlayan bir sayının rasyonel olamayacağını olmayana ergi yöntemiyle ispatlayacağız. 


Diyelim ki $a$ reel sayısı $$X^2=p$$ denkleminin bir kökü olsun ve diyelim ki $a$ rasyonel bir sayı olsun. Rasyonel sayı demek iki tane tamsayının oranına eşit demek. O halde $$a=\frac{n}{m}$$ eşitliğini sağlayan $n,m\in\mathbb{Z}-\{0\}$ tamsayıları vardır (Neden sıfıra eşit olamazlar. Hangi şartlar sıfır olmamalarını sağlıyor?) Diyelim ki $m_1=\frac{m}{OBEB(m,n)}$ ve $n_1=\frac{n}{OBEB(m,n)}$ olsun. Bu durumda tabii ki şu eşitliği elde ederiz: $$a=\frac{n}{m}=\frac{\frac{n}{OBEB(m,n)}}{\frac{m}{OBEB(m,n)}}=\frac{n_1}{m_1}$$

Şuna dikkat edelim: $n$ ve $m$ sayılarının ortak böleni yok. Her iki tarafın karesini alırsak $$p=\frac{n_1^2}{m_1^2}$$ eşitliğini elde ederiz, buradan da $$pm_1^2=n_1^2$$ eşitliğini elde ederiz. Şimdi asallarla ilgili şu özelliği kullanacağız: Bir $p$ sayısı asal ise ve $\alpha\beta$ çarpımını bölüyorsa $p$ ya $\alpha$'yı ya da $\beta$'yı bölüyordur. Başka bir deyişle, bir asal sayı çarpanlardan birisini bölmüyorsa, çarpımı da bölemez. Bu bilgi ışığında $p|pm_1^2=n_1^2$ gerçeği $$p|n_1$$ sonucunu çıkartmamızı sağlar. O halde $n_1=pn_2$ yazabiliriz ($n_2$ sayısı $n_1$ sayısının $p$'ye bölümü). Bu eşitliği yukarıdaki eşitlikte yerine koyarsak $$pm_1^2=p^2n_2^2$$ eşitliğini elde ederiz. Her iki tarafı $p$ sayısına bölersek de $$m_1^2=pn_1^2$$ eşitliğini elde ederiz. Bir önceki gibi çalışarak bu eşitlikten $$p|m_1$$ sonucunu çıkartabiliriz. Sonuçta şunları bulduk.

  1. $OBEB(n_1,m_1)=1$;
  2. $p|n_1$;
  3. $p|m_1$

Ama bu üç bilgi birbiriyle çelişiyor. O halde yaptığımız biricik varsayım ($a$ sayısının rasyonel olduğu) doğru olamaz, çünkü doğruluğu birbiriyle çelişen sonuçlar veriyor.

(3.7k puan) tarafından 
Olmayana ergi yöntemi nedir?
Kaç tane asal var? Neden?
"[$p$ asaldır] $\Leftrightarrow$ [$p|mn\Rightarrow p|m$ V $p|n $]" önermesini ispatlayınız.

iyi ki gormemissin. Ne guzel sorular geldi burdan.

20,207 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,896,026 kullanıcı