Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.6k kez görüntülendi

Önünüzde iki kapı var. Biri özgürlüğe açılan kapı, diğeri hiçbir yere açılmıyor. Kapıların başında birer nöbetçi var. Nöbetçilerden biri her zaman yalan, diğeri her zaman doğru söylüyor. Hangisinin doğru söylediği ve hangi kapının başında durduğu bilinmiyor. Nöbetçiler kapıların nereye açıldığını biliyor. Nöbetçilerden birine bir soru sorarak özgürlüğe açılan kapıyı bulabilir misiniz?

Serbest kategorisinde (93 puan) tarafından  | 2.6k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Fermat Kapani filminin sorusu degil miydi bu? O filmde de resmen matematikcileri asalamislar ya.. 

Herhangi birine digerinin ne cevap verecegini sorarsak, her zaman yalancinin diyecegini ogreniriz. Burda da: dogru kapinin hangisini oldugunu digerine sorsam ne cevap verirdi sorusu ideal. 

Hatta bu sorunun bir dusuk modeli: Bir koyu istiala etmisler, herkesi kursuye cikartip bir sey soylettiriyorlar (bu istila edenler de her seyi biliyor ne hikmetse). Dogru soyleyeni asiyorlar, yalan soyleyeni kesiyorlar. Biri bir sey diyor ve ne asabiliyorlar, ne de kesebiliyorlar. Ne soylemistir.

(25.4k puan) tarafından 
Evet hocam bire bir filmden yürüttüm :) Sizin sorunuzun cevabı da beni keserek öldüreceksiniz. Soru basit oldu galiba :)

bilmiyorum sizinkiyle aynımı olcak ama yalancı eger hep diğerini söylüyorsa yani hangi kapı özgürlük dersek öbürünü . hangisi hiçbiryere açılan dersek özgürlügü gösteriyorsa . herhangibirine şöyle deriz yandaki arkadaşa söyle hangi kapı özgürlüge açılıyor diye söyledigi kapıyı degil öbürü dogrudur çunki ilk hangisine sorarsak soralım birkere tersine dönücektir :D hortlatmak gibi oldu ama neyse  not:filmı falan ızlemedım ılk defa duyuyorum:D

20,211 soru
21,740 cevap
73,316 yorum
1,928,284 kullanıcı