Tanım (Fonksiyonel türev): F böl(F) bölgeli bir fonksiyonelin, A∈böl(F) yerleşkesinde türevlenebilir olması, ϵ bir sıfır fonksiyonu (=x→0 ise ϵ(x)→0) ve
∀h∈böl(F):‖h‖<δ için |||F(A+h)−F(A)−δFδAh|||≤‖h‖ϵ(‖h‖)
şartını sağlayan doğrusal sınırlı bir işlemcinin δFδA (=F'nin A yerleşkesindeki fonksiyonel türevi, δFδA yerine örn. L ile de gösterebilirdik) varlığı olarak tanımlanır.
Soru 1: Bunu kelimelerle ya da daha başka formülle anlatabilirmisiniz?
Not: δδA(x)F(A); F(A) fonsiyonelinin, A fonksiyonu x noktasında değişirkenki değişimi olarak okunur.
Soru 2: δδA(x)F(A) fonksiyonel türevi biricik midir yoksa yukarıda yazılanları sağlayan birden fazla işlemci mi vardır?
Soru 3: Türevlenebilir bir fonksiyonel sürekli midir?
Ek alıştırma: Fonksiyonel türevi uygun U⊃böl(F) uzaylarına uygulanılan başlı başına bir doğrusal sürekli işlemcidir. Yani δδA(x)F(A) U∗ eşlek uzayının bir elemanıdır ve h∈U için etkisi (klasik mekanik, elektrodinamikte... ∫Ly(x)dx türünden fonksiyonellere bu ad verilir) bir iç çarpım olarak yazılabilir: ⟨δδAF(A),h⟩=∫δδA(x)F(A)h(x)dx.
Ek ek ek soru: O etki ile bu etki arasında bir isim benzerliği dışında başka birşey var mı?
Ek soru: x,y∈R ve S:A↦S(A):=A(x)∈R olsun. δA(y)δA(z)=?
Tanım (yön türevseli): Ayrıca τ∈R olsun. F fonksiyonalinin yön türevseli ∂F(A;h):=lim (erey var olduğu takdirde) olarak tanımlanır.
Soru 4: Bunu kelimelerle ya da daha başka formülle anlatabilirmisiniz?
Not: \partial F(A;h), h'ye doğrusal bağımlı olmak zorunda değil!
Tanım (yön türevi): Eğer \partial F(A;h) h'ya göre bir doğrusal işlemci \frac{\partial F}{\partial A} (yine yerine örn. L'de yazabiliriz) yardımıyla yazılabiliyorsa yani \partial F(A;h)\overset{!}{=}\frac{\partial F}{\partial A} h\equiv\langle \frac{\partial F}{\partial A},h\rangle, uygun bir bölgede tanımlı bu doğrusal işlemciye yön türevi denir.
Soru 5: Fonksiyonel türev ve yön türevi arasındaki (fonksiyonel türevlenebilirlik açısından, başka açılardan) bağlantı nedir?