Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
475 kez görüntülendi

New Scientist #2395, 17 Mayıs 2003

İngilizce'den Türkçe'ye çeviri:

 Joe, çizgili bir kağıt aldı ve ilk satıra tam bir sayı yazmamı istedi. Bunu yaptım. İçinde aynı rakamın birkaç kere  tekrar ettiği, 1 milyondan az olan bir sayı yazdım.  Joe , özenle hazırlanmış birkaç hesaplamadan sonra, 2. satıra bir sayı yazdı. Daha çok hesaplamadan sonra, 3.satıra bir sayı yazdı, ve 8.satıra kocaman bir sayı yazana kadar bu şekilde devam etti.

 Ona, her sayıyı nasıl hesapladığını sordum. Açıklaması şöyleydi: "N sayısı 1.satırda ise, N'in 5  veya  6 'ya bölümünden kalanları buldum. Bazı durumlarda ilk kalan ikinci kalandan daha büyüktü, ve o durumlarda N+1'in karesini sonraki satıra yazdım. Diğer durumlarda ilk kalan, ikinciden  daha küçüktü ve sonraki satıra N+2'nin  kübünü yazdım."

 İlk satıra hangi sayıyı yazdım?

Serbest kategorisinde (3.9k puan) tarafından  | 475 kez görüntülendi
Hocam size tavsiyem bu soruyu soru yarışması kategorisine geçirin tam o kategoride çok güzel bir soru.

Sorunun orijinalini eklemeniz mumkun mu acaba..

5 veya 6 ya bolumunden kalanlar esitse ne olacak..

Joe took a sheet of lined paper and asked me to write a whole number on the first line. This I did, writing a number that was less than a million and which consisted of the same digit repeated several times. After some elaborate calculations Joe wrote a number of the second line. After more calculations he wrote a number on the third line, and he continued like this until he had written a huge number on the eighth line. I asked him how he calculated each number. He explained, “If the number N is on one line then I work out the remainders when N is divided by 5 or 6. In some cases the first remainder was larger than the second and in those cases I wrote the square of N+1 on the next line. In the other cases the first remainder was smaller than the second and I wrote the cube of N+2 on the next line.”

What number did I write on the first line?

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

Ben cevabin 5555 olacagini dusunuyorum..

(2.9k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş

Bu cevabı bulmak için nasıl bir yol izlediniz?

20,206 soru
21,731 cevap
73,293 yorum
1,894,094 kullanıcı