Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/jax.js
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4.6k kez görüntülendi

Arkadaşlar kütle hesabı sorusu. Cevap 4π brim küp

Akşama kadar cevabı öğrenmem gerek yardımcı olursanız sevirim

Resim yollanmayacağını bilmiyordum. Düzeltiyorum.

z=x2+y2 konisi ile z=2 düzlemi tarafından sınırlanan cismin yoğunluğu her noktada o noktanın xoy düzlemine olan uzaklığı kadardır. Cismin Kütlesini bulunuz?

Lisans Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 4.6k kez görüntülendi

http://matkafasi.com/faq linkinden, sorularimi nasil sormaliyim kismini okumanizi tavsiye ederim.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Elinize sağlık, güzel düzenlenmiş sorunuz.

Öncelikle ufak bir düzeltme: Yoğunluk, mesâfe kadar olamaz! Olsa olsa bu iki niceliğin sayısal değerleri aynıdır. Zîrâ yoğunluğun birimi gr/cm3, uzunluğun ise bilindiği üzere, cm. Bunu şöyle söylemek doğru olur: 

Verilen koninin yoğunluğu ρ, A, birimi gr/cm4 ve değeri 1 olan orantı katsayısı olmak üzere, koninin tepe noktasından olan uzaklık z'ye ρ(z)=Az=z şeklinde bağlıdır.  

Gelelim çözüme. Koni gâyet simetrik bir cisim olduğundan, işimiz basit olacak. 

1) Şimdi, koniyi xy düzlemine paralel olacak şekilde dilimleyelim. Dilimleme yeterince sık ise, elde edilen dilimler silindire yakındır (!).

2) xy düzleminden z kadar uzaktaki dilime odaklanalım ve onun kütlesini yazmaya çalışalım:

3) Kütle, hacim ve yoğunluğun çarpımı olduğundan, bu dilimdeki ΔM kütlesini, ΔM=ρ(z)ΔV şeklinde yazabiliriz. Bu çok genel bir ifâdedir.

4) z konumunda silindirin yarıçapı R=x2+y2 yüksekliği ise Δz olur. Hacim ise πR2h meşhûr formülü hatırlanırsa, ΔV=π(x2+y2)Δz şeklinde bulunur. 

5) Bunlar (4) ile birleştirilip (3) maddesinde yerine konursa, ΔM=ρ(z)π(x2+y2)Δz=π(x2+y2)zΔz 

6) z(x,y) fonksiyonu bilindiğinden, ΔM=πz3Δz bulunur. Yeterince sık dilimleme yaparsak, yâni, dilimlerin sayısını çok arttırırsak, Δ ifâdelerini d diferansiyelle değiştirmek câizdir. 

7) Bu ifâdeyi, z=0'dan z=2 düzlemine kadar integre edeceğiz, yâni silindirciklerin kütlelerini toplayacağız: M=dM=20πz3dz=πz44|20=4π bulunur.

(1.4k puan) tarafından 
Öncelikle çok teşekkür ederim, peki, bunu 2 katlı integral yardımı ile nasıl yapabiliriz?
0 beğenilme 0 beğenilmeme
Yukarıdaki bazı şeyleri tekrar etmeye gerek yok. M=ρ(x,y,z)dxdydz tanımdır. Şimdi, problemin simetrisine uygun olarak silindirik koordinat takımına geçersek, dV=rdrdθdz olacaktır. İntegral: M=ρ(x,y,z)dxdydz=θ=2πθ=0z=2z=0r=zr=0zrdrdθdz alınır. Burada, r integral sınırına dikkat! Çünkü, r koordinatını 0'dan başlayarak arttırırsanız, koninin yan yuüzeyini kesersiniz. Bu nokta, hangi z yüksekliğinde hareket ettiğinize göre geişikl değerler alır. Bu değerleri de koninin yüsey denklemi belirler: z=x2+y2=r, yâni, z=r imiş!
Artık integraller alınsın: θ integrali kolay: 2π.
M=2πz=2z=0r=zr=0zrdrdz

r integrali de kolay, sınırlar da konursa,
M=2πz=2z=0zz22dz Son olarak da z integrali, 
M=πz44|20=4π. Bakın, iki değil 3 katlı integralle çözdük :) 
(1.4k puan) tarafından 

Çok teşekkür ederim sağolun:)

Umarım anlaşılırdır.

20,319 soru
21,880 cevap
73,599 yorum
2,921,518 kullanıcı