Elinize sağlık, güzel düzenlenmiş sorunuz.
Öncelikle ufak bir düzeltme: Yoğunluk, mesâfe kadar olamaz! Olsa olsa bu iki niceliğin sayısal değerleri aynıdır. Zîrâ yoğunluğun birimi gr/cm3, uzunluğun ise bilindiği üzere, cm. Bunu şöyle söylemek doğru olur:
Verilen koninin yoğunluğu ρ, A, birimi gr/cm4 ve değeri 1 olan orantı katsayısı olmak üzere, koninin tepe noktasından olan uzaklık z'ye ρ(z)=A⋅z=z şeklinde bağlıdır.
Gelelim çözüme. Koni gâyet simetrik bir cisim olduğundan, işimiz basit olacak.
1) Şimdi, koniyi x∘y düzlemine paralel olacak şekilde dilimleyelim. Dilimleme yeterince sık ise, elde edilen dilimler silindire yakındır (!).
2) x∘y düzleminden z kadar uzaktaki dilime odaklanalım ve onun kütlesini yazmaya çalışalım:
3) Kütle, hacim ve yoğunluğun çarpımı olduğundan, bu dilimdeki ΔM kütlesini, ΔM=ρ(z)ΔV şeklinde yazabiliriz. Bu çok genel bir ifâdedir.
4) z konumunda silindirin yarıçapı R=√x2+y2 yüksekliği ise Δz olur. Hacim ise πR2h meşhûr formülü hatırlanırsa, ΔV=π(x2+y2)Δz şeklinde bulunur.
5) Bunlar (4) ile birleştirilip (3) maddesinde yerine konursa, ΔM=ρ(z)π(x2+y2)Δz=π(x2+y2)zΔz
6) z(x,y) fonksiyonu bilindiğinden, ΔM=πz3Δz bulunur. Yeterince sık dilimleme yaparsak, yâni, dilimlerin sayısını çok arttırırsak, Δ ifâdelerini d diferansiyelle değiştirmek câizdir.
7) Bu ifâdeyi, z=0'dan z=2 düzlemine kadar integre edeceğiz, yâni silindirciklerin kütlelerini toplayacağız: M=∫dM=∫20πz3dz=πz44|20=4π bulunur.