Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
602 kez görüntülendi

Kahin,1.Oyuncu,2.Oyuncu ve bir Hakemin bulunduğu satranç müsabakasında belirli kurallar vardır ve şöyledir; Müsabakanın sonucu sadece kazanmak ve kaybetmektir(berabere kalmak söz konusu değildir). Herkesin 3 sonucundan yalnızca 1 tanesi doğrudur. Maç sonunda hakem yalan söyleyenin veya söyleyenlerden bir tanesinin(hangisi olduğu onun inisiyatifine kalmış)elini sıktığında doğru sonuç vermiş olur. Doğru söyleyen birinin elini sıkarsa yaptığı hareket yanlış olur. Oynanılan 3 müsabaka sonrasında söylenilen sonuçlar şöyledir;


Kahin 1.Oyuncu 2.Oyuncu Hakem
1.Maç 1.Oyuncu Kazandı Ben Kazandım Ben Kazandım Kahin' in Elini Sıktım
2.Maç 1.Oyuncu Kazandı Ben Kazandım Ben Kaybettim Kimsenin Elini Sıkmadım
3.Maç 1.Oyuncu Kazandı     ? ? ?

Hakem 3.maçın sonunda kimin elini sıkamaz?
Serbest kategorisinde (61 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 602 kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışayım... İnşallah herkes dediğinize hakemde dahil değildir, uzun uzun yazacağım çünkü :D

Birinci oyunda kahinin elini sıktığına göre kahin yalan söylemiş, yani 1.oyuncu kazanamamış, 2.oyuncu kazanmış. Bu maçta 2.oyuncu ben kazandım diyerek doğru söyleme hakkını doldurdu. O yüzden bundan sonra yalan söyleyecek. Birinci oyuncu ben kazandım diyerek ilk yalanını atmış oluyor.  İkinci maçta 2.oyuncu ben kaybettim diyor ama yalan söylediği için  kazanmış olmalı. Yani birinci oyuncu kazandım diyerek ikinci kez yalan söylemiş oluyor ve son turda doğru söyleyecek. Kahinde yalan söylemiş çünkü 1.oyuncu kazandı diyor. Bu maçta hakem  1.oyuncunun elini sıkmış olmalı yani. Son turda 1.oyuncu doğru, 2.oyuncu yalan söylemek zorunda. Ve kahinin de doğru söylemesi gerekiyor çünkü hep yalan söyledi. Kahin 1.oyuncu kazandı diyerek doğru söylemiş olacak, 1.oyuncu doğru söylemek zorunda olduğu için kazandığını itiraf edecek ve 2.oyuncu yalan söylemek zorunda olduğu için ben kazandım diyecek. Sonuç olarak hakem bu maçta  yalancı olan tek kişinin yani 2.oyuncunun elini sıkacak. 

(94 puan) tarafından 

Hocam maalesef yukarıda belirttiğim gibi hakem' in de 3 sonucundan yalnız bir tanesi doğru. Yani 1.maçın sonunda hakem kahin' in elinin sıktı diye kahin yalan söyleyecek diye bir kural yok.Başarılar.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Birinci maçta hakemin doğru söylediğini varsayarak başlayalım. Eğer hakem doğru söylüyorsa yani kahinin elini sıktıysa, kahin yalan söylüyor. Yani 1.oyuncu kazanamamış, 2.oyuncu kazanmış. Aynı zamanda 2.oyuncu doğru söylüyor. Bu maçta hakem ve 2.oyuncu doğru söylediler, bir daha hep yalan söyleyecekler. 1.oyuncu ve kahin ise ilk yalan hakkını kullandılar. İkinci maçta hakem yalan söylüyorsa birinin elini sıkmış olacak. Sıktığına göre yalancı/yalancılar var. 2.oyuncu yalan söyleyecekti, yalan söylüyorsa bu maçı 2.oyuncu kazandı. 1.oyuncu ben kazandım diyerek yalan söylüyor ve ikinci yalan hakkını da dolduruyor. Son maçta doğru söylemesi gerekiyor. Aynı şekilde kahinde yalan söylüyor çünkü 1.oyuncu kazanamadı. Kahinin de doğru söylemesi gerekiyor son maçta. Son maçta eğer kahin doğru söylüyorsa 1.oyuncu kazandı ve 1.oyuncu da ben kazandım diyecek. 2. oyuncu yalan söylemesi gerektiği için ben kazandım diyecek. Ortada bir yalan söyleyen olduğuna göre hakem 2.oyuncunun elini sıkmalı ama hakemde yalan söyleyeceği için kimsenin elini sıkmadım diyecek. 

Eğer hakem ilk maçta yalan söylüyorsa, kahinin elini sıkmamış olacak. Yani kahin doğru söylüyor olacak. Kahin doğru söylüyorsa 1.oyuncu kazanmış 2.oyuncu kaybetmiş olacak. Böylece hakem ve 2.oyuncu yalan söylerken kahin ve 1.oyuncu  doğru söylüyor olacak. Diğer turlarda  kahinin ve 1.oyuncunun yalan söylemesi gerekecek. İkinci maçta hakemin doğru söylediğini varsayalım, yani kimsenin elini sıkmamış. Kimsenin elini sıkmadığına göre herkes doğru söylüyor. Ama bu mümkün değil çünkü kahin ve 1.oyuncu yalan söylemek zorundalar. O zaman hakem ikinci maçta da yalan söylüyor olacak. Eğer yalan söylüyorsa birilerinin elini sıkmış. Kahin ve 1.oyuncu  yalan söylüyorsa 2.oyuncu  kazanmış. Ama 2.oyuncu da ben kaybettim diyerek yalan söylemiş oluyor. Son turda kahin ve 1.oyuncu yalan  söylerken 2.oyuncu ve hakem doğru söylemek zorundalar. Kahin yalan söylüyorsa 1.oyuncu kaybetti. Ama 1.oyuncu ben kazandım diyecek. 2.oyuncu doğru söylemek zorunda olduğu için ben kazandım diyecek. Hakem doğru söyleyeceği için yalancı birinin elini sıkmalı. O zaman ya kahinin yada 1.oyuncunun elini sıkar. 


Niye bu kadar uzattım Bende bilmiyorum

(94 puan) tarafından 
20,210 soru
21,737 cevap
73,303 yorum
1,911,295 kullanıcı