Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
464 kez görüntülendi
Matematiğin yapısını,işleyişini,doğasını anlayabilmek için okuyabileceğim olası kitaplar nelerdir
Serbest kategorisinde (23 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 464 kez görüntülendi
Aklıma ilk olarak Ali Nesin'in popüler ya da yarım akademik kitapları geliyor.
Bu güzel bir soru. Matematiğin işleyişini/doğasını açıklama iddiasıyla yazılmış kitaplar var mıdır bilemiyorum. Bununla beraber, Alper hocamın da dedği gibi Prof. Ali Nesin'in bir konu üzerine yoğunlaşmış ortaöğretim düzeyindeki kitaplarını incelemek faydalı olabilir. Matematik tarihi ile ilgili okuduğum Prof. Ali Dönmez'in kitapları/ansiklopedileri vardı. Bunlar da bir genel kültür yanında matematik öğrenme motivasyonu veriyor. Bu çalışmalardan amaçlanan şey bence

$\bullet $ $n,m \in \mathbb Z^+$ ve $a \in \mathbb R$ için $a^n\cdot a^m = a^{n+m}$ üslü ifade eşitliği neden var?

$\bullet $ $x,y$ gerçel sayılar iken $x^2 - y^2 = (x+y)(x-y)$ neden daima doğru oluyor?

$\bullet $ $ax^2 + bx + c = 0$ denklemindeki $\Delta = b^2 - 4ac$ ile verilen diskriminant kavramı nereden geliyor?

$\bullet $ Dik üçgende hipotenüsün karesi, neden diğer iki dik kenarın karelerinin toplamına eşittir?

$\vdots $

v.b listeyi uzatabileceğimiz birçok soruya yanıt aramak olmalıdır. Bunlara yanıt bulmaya başladıkça, zihninizde matematik yapılanmaya başlar. Sadece bu tür ispatlar üzerinden matematik geliştirilmelidir, demiyorum. Zihnimiz somut şeyleri daha kolay kavrar. Soyut kavramlar daha sonra gelişir. Bu nedenle, gelişim süreci problemlerle desteklenir. Bu noktada da kantarın topuzu kaçırılıp, yoğun biçimde test türü problemler çözme yapılırsa yukarıdaki türde olan problem listelerine hiç bir zaman gidilemiyor. Kimseyle yarışmadan, iç dengeyi koruyarak, sakince çalışılmasını tavsiye edebilirim. Bir işte motivasyonunuzu koruduğunuz sürece, sınırlarınızı nereye kadar zorlayabileceğinize siz karar verirsiniz. Başarılar diliyorum.
Yorumunuz için teşekkür ediyorum.Matematik alanında lisans yapmıyorum,tamamen ilgimi çektiği için hobi niyetine uğraşıyorum fakat dediğiniz gibi ne nereden geliyor,işleyiş nasıl oluyor kafamda oturtamıyorum.söylediğiniz kitapları okumuştum fakat hala yetersiz geliyor.Yabancı dilde yetersiz olduğum için türkçe kaynaklara göz gezdirmeye çalışıyorum fakat(ali nesin in kitapları dahil)sanki yetersiz geliyor.Aritmetiğin temelleri,sayılar, matematiğin mantığa indirgenmesi gibi çok temel konularda sıfırım ne yazık ki.
20,282 soru
21,819 cevap
73,497 yorum
2,513,378 kullanıcı