Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
466 kez görüntülendi
Elimizde isik hizina yakin bir hizda $x$ yonunde hareket eden bir uzay gemisi olsun. Geminin icinde, geminin hareketine dik olarak kurgulanmis bir cift yarik deneyi yapalim. Yani fotonlarimizi $y$ yonunde bir cift yariya yollayalim. Gemi isik hizina yakin hareket ettigi icin hareket etmeyen bir gozlemciye gore yariklar arasindaki mesafe kisalacak. Sorum su ki, gemideki bir gozlemcinin gordugu girisim deseni ile hareket etmeyen bir gozlemcinin gordugu girisim deseni arasinda bir fark olur mu ?
Akademik Fizik kategorisinde (1.6k puan) tarafından  | 466 kez görüntülendi
Dediğiniz gibi slitler küçüleceği için her slit merkezindeki desenin genişliği artıp diğer desenle overlap edecek gibi düşünüyorum. Ama asıl ilginç olan şey galiba coordinatlara sabitlenen gözlemci giden aracı izlerken ona yakın olan slit tarafında mı daha yogun görünecek yoksa aynı yogunlukta mı olacak? Zaten belli bir süre sonra yani belli sayıda elektron fırlatıldıktan sonra aynı yogunlukta olması normal... Daha da ilginci sanırım sizin de düşünmek istediğiniz şey desenlerin geometrisinin değişmesi mesela gidilen yönde bir eğilme vesaire. Sanki hızla giden bir elektronun elektrik alanı gibi. Ama net bilgi için relativistik QM çok işe yarar gibi.
acikcasi cevaptan ben de emin degilim. Hissiyatim desenlerin iki gozlemci icin de ayni olmasi. Bir sekilde doppler etkisinin slitlerin arasindaki uzakligin kuculmesinden gelen etkiyi yoketmesini bekliyorum.

QM bu soru icin biraz fazla degil mi? Dalga denklemi yeterli olmali gibi dusunuyorum
Schrodinger denklemi lorentz invariant olmadigi icin sade haliyle qm kullanmak bir sonuc vermeyecek evet tabii ki dirac denklemini kullanip sonuc elde edebiliriz ama soru kuantum mekanigi sorusu degil gercekten dalga mekanigi sorusu en azindan benim dusundugum haliyle
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,804 kullanıcı